Για ακύρωση ασκήσεων Ελλάδας - Τουρκίας μιλάει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Αλλά δεν επιβεβαιώνει η Αθήνα ότι υπάρχει συμφωνία

Γενς Στόλτενμπεργκ

Στην ακύρωση στρατωτικών ασκήσεων συμφώνησαν Ελλάδα και Τουρκία, ανήμερα των εθνικών εορτών των δύο κρατών, 28 και 29 Οκτωβρίου αντίστοιχα, όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει πάντως την υπαρξη συμφωνίας  για την αναστολή ασκήσεων, παρ΄ότι επιβεβαιώνει οτι όντως υπάρχει αυτή η τουρκική πρόταση, την οποία ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.
 

Ωστόσο ο Στόιλτενμπεργκ πρότεινε και την αποχώρηση του Oruc Reis, για το οποίο οι Τούρκοι δεν έχουν ανακοινώσει κάτι. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα οι Τούρκοι έκαναν λόγο για πρόταση διαλόγου μεταξύ των στρατιωτικών αρχών των δύο κρατών, παρότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι για να υπάρξει γενικά διάλογος πρέπεi να σταματήσουν οι προκλήσεις. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν υπάρχει συμφωνία αποκλειστικά για τις δύο επικείμενες εθνικές εορτές αν και το ΓΕΕΘΑ διευκρινίζει ότι δεν είχε προγραμματισθεί από ελληνικής πλευράς κάποια σημαντική άσκηση την επόμενη εβδομάδα.              

    

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Όπως μεταδίδει  ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ καλωσόρισε τη συγκεκριμένη κίνηση ως βήμα   που θα βοηθήσει την αποτροπή σύγκρουσης και θα οδηγήσει στη διαχείριση της διαφοράς των δύο χωρών. 

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Στο χέρι της να λήξει η κρίση

Να σημειωθεί ότι συνεδρίασαν προηγουμένως μέσω τηλεδιάσκεψης οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ.  

Συγκεκριμένα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε:

«Οι δύο χώρες συμφώνησαν να ακυρώσουν τις ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα γύρω από τις εθνικές γιορτές. Καλωσορίζω αυτήν την απόφαση, πολύ ευπρόσδεκτο βήμα και για μία ακόμη φορά θα ήθελα να συγχαρώ την Ελλάδα και την Τουρκία, δυο σημαντικούς συμμάχους για την ευελιξία τους και την δημιουργική προσέγγισή τους. 

Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο στη συνάντησή μας χθες, αλλά τέθηκε και συζητήθηκε και σήμερα, είχαμε καλές και εποικοδομητικές συζητήσεις. Εκφράσαμε έντονη υποστήριξη στον μηχανισμό αποτροπής σύγκρουσης του ΝΑΤΟ και καλωσορίσαμε το γεγονός ότι έχουμε δει κάποια σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με την ακύρωση των δύο ασκήσεων που θα βοηθήσει την αποτροπή σύγκρουσης και θα οδηγήσει στη διαχείριση της διαφοράς των δύο χωρών.

Και καλωσορίζω την αποτροπή σύγκρουσης, καλωσορίζω την ακύρωση των δύο ασκήσεων, της ελληνικής και της τουρκικής, καταρχάς γιατί αποτρέπει την ύπαρξη επεισοδίων και ατυχημάτων, αλλά και επειδή βοηθάει να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις για το υπάρχον πρόβλημα. Και καλωσορίζω τις προσπάθειες της Γερμανίας να διαμεσολαβήσει και να βοηθήσει τις διαπραγμεύσεις να ξεκινήσουν. Και ελπίζω οι διερευνητικές να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό. 

Πιστεύω ελπίζω ότι δείχνει ότι το ΝΑΤΟ είναι πλατφόρμα όπου οι Σύμμαχοι συναντιούνται κάθε μέρα και όταν υπάρχουν διαφορές μπορούν να συναντηθούν, να συζητήσουν και να λύσουν τις διαφορές και αυτό είναι ακριβώς αυτό που κάναμε στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας σήμερα και χθες

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα λόγια και τις πράξεις  ώστε να μειώσουμε περαιτέρω την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top