Μητσοτάκης: Η Ευρώπη βλέπει πλέον ποιος είναι ο ταραχοποιός της γειτονιάς

Συναντήσεις με Αναστασιάδη και Αλ Σίσι στο πλαίσιο της Τριμερούς

Μητσοτάκης, Αναστασιάδης

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην Κύπρο για τις εργασίες της 8ης Συνόδου Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή από την πλευρά της Τουρκίας και εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισής τους.

Επίσης, συζητήθηκαν οι πρόσφατες παράνομες ενέργειες από την τουρκική πλευρά σε σχέση με το άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Ιδιαίτερα, τονίστηκε η στενή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού όπως σημειώθηκε η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν θίγει μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ΕΕ. Στη συνάντηση εξετάστηκαν, επίσης, οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μετά την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

«Θέλω για πολλοστή φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την άψογη και άριστη συνεργασία και τη στήριξη που έχουμε τόσο στα διεθνή φόρα, αλλά ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όταν και εφόσον συνέρχεται και ιδιαίτερα όταν ασχολείται με τις παραβιάσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, της Ελλάδος και όχι μόνο. Σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία εξάλλου να έχουμε μία συνολική εκτίμηση της όλης κατάστασης», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις εκλογές στα κατεχόμενα, όπου εξελέγη ο  Ερσίν Τατάρ, ο οποίος  είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τη νέα πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό, δηλαδή τη λύση των δύο κρατών.

«Ελπίζω οι θέσεις που διατυπώθηκαν μέχρι σήμερα από τον τουρκοκύπριο ηγέτη να μην είναι και η τελική επιδίωξη διότι σε μία τέτοια περίπτωση, αντιλαμβάνεσαι, θα έχουμε μία εκτροπή», είπε.

«Αυτή η τριμερής είναι εξαιρετικά επίκαιρη λόγω του φορτισμένου κλίματος στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Υπάρχει πια στην Ευρώπη μία διαφορετική αντίληψη για το ποιος είναι ο ταραχοποιός στη γειτονιά και γιατί οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο αφορούν συνολικά στα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για το Κυπριακό, τόνισε: «Εύχομαι  οι δηλώσεις, οι οποίες είχαν γίνει προεκλογικά ως προς τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς να εντάσσονται στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα, αυτών των πραγμάτων που ενδεχομένως λέγονται μερικές φορές αλλά δεν εννοούνται, και ότι θα προσέλθουν όλοι στο τραπέζι των συζητήσεων λαμβάνοντας υπόψη το τι έχει συμβεί σήμερα με απόλυτο σεβασμό στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα της Κύπρου ώστε να βρεθεί αυτή η πολυπόθητη λύση για να επανενωθεί επιτέλους το νησί μετά από 46 χρόνια».

Τι συζήτησε με τον Αλ Σίσι

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στη συνέχεια και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή και κύρωση της ιστορικής Συμφωνίας για την Οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου.

Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη για τις διμερείς σχέσεις, πολιτικές και οικονομικές, αλλά και για την σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Υπήρξε δε σύμπτωση απόψεων για την αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκιας και τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Επιβεβαιώθηκε δε η κοινή αντίληψη όσον αφορά στην επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη, βάσει των  Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Διαπιστώθηκε, επίσης, ταύτιση απόψεων όσον αφορά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη Λιβύη. Η  Ελλάδα επιβεβαιώνει την επιθυμία της να συνεισφέρει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου: «Οι συμφωνίες έχουν κυρωθεί και από τα δύο κοινοβούλια και αναμένουμε απλά την τυπική πρωτοκόλληση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για τον τρόπο με τον οποίον και εσείς, αλλά και οι συνεργάτες σας, συνεργαστήκαμε για να μπορούμε να πετύχουμε αυτήν την πολύ σημαντική συμφωνία. Έτσι λύνουν τα γειτονικά κράτη τις διαφορές τους, με διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις όποτε αυτές είναι απαραίτητες, για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία η οποία είναι αμοιβαία ωφέλιμη και θέλω να πιστεύω ότι είναι μία συμφωνία οδηγός για το πώς μπορούν να επιλυθούν και άλλα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας από τα κοινοβούλια στην πραγματικότητα αντανακλά την επιτυχία της ίδιας της συμφωνίας αλλά και τις αναμενόμενες προσδοκίες από την συγκεκριμένη συμφωνία. Εμείς ευελπιστούμε όλα τα θέματα να αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και των θεσμίων του Διεθνούς Δικαίου. Εδώ τονίζεται η σημασία της συνεργασίας που προσβλέπει στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την πρόοδο. Πάντα η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα διακατέχονταν από πνεύμα συνεργασίας, για αυτό πάντα λέμε ότι οι σχέσεις μεταξύ μας είναι ιστορικές, διαχρονικές. Τώρα όμως προσβλέπουμε σε παραπάνω, περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Και πάντα μαζί», απάντησε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος στέλνουν μηνύματα αποφασιστικότητας

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου, Παναγιώτης Σεντώνας, ο συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο στέλνουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα των τριών χωρών να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Η Σύνοδος αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία οι προκλήσεις και οι δράσεις της Τουρκίας επηρεάζουν τις συμμετέχουσες χώρες, αλλά και την ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια, επισήμανε ο κ. Σεντώνας για να προσθέσει: «Κατά συνέπεια, ο συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων σε σειρά ζητημάτων αποκτούν ιδιαίτερη αξία και στέλνουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, ως προς την αποφασιστικότητα των τριών χωρών να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top