Η Τουρκία στο «στόχαστρο» της Συνόδου Κορυφής – Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης

«Η Τουρκία επιμένει στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά»

H τουρκική προκλητικότητα θα είναι το επίκεντρο της σημερινής συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα ενοχλημένες από τη στάση της Τουρκίας, με το κλίμα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι βαρύ, ακόμη και σε χώρες, όπως η Γερμανία, που τηρούσαν πιο ήπια στάση απέναντι στην Άγκυρα.

Αυτό φάνηκε και από τις σκληρές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας την Πέμπτη στο Παρόισι, όπου έστειλαν στον Τούρκο Πρόεδρο το μήνυμα ότι η υπομονή και τα περιθώρια εξαντλούνται.

«Θα έχουμε  την ευκαιρία να εξετάσουμε και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και συγκεκριμένα, ορισμένες αντιπροσωπείες θα θέσουν το ζήτημα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο το πλαίσιο των νέων εξελίξεων στην περιοχή», δήλωσε προσερχόμενος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σύνοδος Κορυφής: Μάχη την Παρασκευή για την Τουρκία  – Τι ζητάμε  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει σήμερα τις τουρκικές προκλήσεις στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και θα ζητήσει από την Ευρώπη να φανεί συνεπής και αποφασιστική, ως προς την εφαρμογή συνεπειών για την επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας.

«Η Τουρκία επιμένει στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφ' όσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε χαρακτηριστικά την Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Mητσοτάκης: Σε ένα πράγμα είναι συνεπής η Τουρκία, στις προκλήσεις! 

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει να υπάρξει αυστηρή διατύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τη στάση της Τουρκίας, η οποία – όπως είπαν και οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και Γερμανίας – έχει τορπιλίσει ήδη δύο φορές την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Η επιδίωξη της Αθήνας είναι να διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, ένας οδικός χάρτης, που θα καθιστά σαφές στην Τουρκία ότι οι κυρώσεις είναι μονόδρομος, εάν συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά.

Γιάνσα: Να στηρίξουμε σθεναρά Ελλάδα και Κύπρο

Σθεναρή στήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις, ζήτησε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα.

Συγκεκριμένα προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη 2η ημέρα των εργασιών, ο Γιάνες Γιάνσα δήλωσε μεταξύ άλλων: «για σήμερα ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε σθεναρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο ενάντια στις νεότερες προκλήσεις που έκανε η Τουρκία και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί». 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top