Σύνοδος Κορυφής: Ενιαία στάση κατά της Τουρκίας ζητούν πρωθυπουργοί της ΕΕ 

Κουρτς: Να τραβήξουμε γραμμή με την Τουρκία

Σύνοδος κορυφής ΕΕ

Ενιαία στάση κατά της Τουρκίας ζήτησαν πρωθυπουργοί της ΕΕ προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων θα συζητηθεί την Παρασκευή 16/10 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Τελεσίγραφο στους Τούρκους από Γαλλία και Γερμανία: Έχετε μία εβδομάδα

Ενοποιημένη στάση έναντι της Τουρκίας, που να καθιστά σαφές ότι τα κίνητρα της διπλής προσέγγισης ισχύουν  μόνο αν όλα τα μέρη ακολουθούν τους κανόνες, ζήτησε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα.

Mητσοτάκης: Σε ένα πράγμα είναι συνεπής η Τουρκία, στις προκλήσεις! 

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα, προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε: "αν και δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, η αντίδρασή μας στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ σημαντική. Στην προηγούμενη συνάντησή μας εγκρίναμε τη λεγόμενη διπλή προσέγγιση στις προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να δώσει ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι αυτή η διπλή προσέγγιση, η οποία συνεπάγεται πολλά κίνητρα, ισχύει μόνο εάν όλα τα μέρη ακολουθούν τους κανόνες. Καθώς υπήρχαν προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, νομίζω ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει μια ενοποιημένη στάση και να σταθεί πίσω από τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα με όλη της τη δύναμη, επειδή τα συμφέροντά τους είναι συμφέροντα της ΕΕ".

Επιπλέον ο Πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν σημείωσε "Αύριο θα επανέλθουμε στο θέμα της Τουρκίας ... αύριο θα καθορίσουμε τις απαιτήσεις της ΕΕ έναντι της Τουρκίας".

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Νέα πρόκληση της Τουρκίας η Navtex στο Καστελόριζο  

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς, σημείωσε ότι "πρέπει να τραβήξουμε γραμμή με την Τουρκία, αλλιώς θα ξεφύγει".

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπεττέλ, σημείωσε τα εξής: "η αντίδραση της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες δεν είναι αυτή που περιμέναμε. Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι η Ελλάδα και η Κύπρος λένε ότι δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο. Αλλά το γεγονός είναι ότι η κ. Μέρκελ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται εδώ και αν το σταματήσουμε τώρα για να πούμε ότι ενεργοποιούμε ήδη τις κυρώσεις που θα είχαμε μόνο για τον Δεκέμβριο θα μπορούσε επίσης αποτελέσει ένα λάθος μήνυμα ... πρέπει να δούμε πώς πάνε οι συζητήσεις."


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top