Τελεσίγραφο στους Τούρκους από Γαλλία και Γερμανία: Έχετε μία εβδομάδα

Αυστηρό μήνυμα κατά της Άγκυρας: Προκαλείτε την ΕΕ

Προθεσμία μίας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της δίνουν η Γαλλία και η Γερμανία στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει να προκαλεί με τις ενέργειές της σε ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.

«Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιμένει σε προκλητικές ενέργειες που είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Γερμανό και τον Πολωνό ομόλογό του.

Όλα όσα έγιναν χθες στο αεροσκάφος του Νίκου Δένδια

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ ήταν σκληρός κατά της Τουρκίας, αναφορικά με τη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Δε θα υπάρξει στρατιωτική νίκη σε αυτό το ζήτημα, και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει εκεχειρία. Αυτό που βλέπουμε σήμερα, είναι πως μόνο η Τουρκία δεν υποστηρίζει την τήρηση της εκεχειρίας και αυτό είναι επιζήμιο», είπε.

«Καταδικάζουμε όλες τις βιαιότητες, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Πρέπει να γίνουν αντιληπτοί οι κίνδυνοι για την ασφάλεια και τη σταθερότητά μας, από τις ξένες παρεμβάσεις, ειδικά της Τουρκίας, που σε αυτή την περιοχή ενεργεί με αποσταθεροποιητικές πρακτικές, που είχαν διαπιστωθεί στη Συρία ή τη Λιβύη», σημείωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ευρώπη δοκιμάζεται από την πολιτική των προτετελεσμένων, που ακολουθεί η Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις αρχές του Οκτωβρίου ήταν πολύ ξεκάθαρο: το μπαλάκι είναι στο πεδίο της Άγκυρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία, αν υπάρξουν νέες προκλήσεις από την Τουρκία, παρ’ όλο που ο στόχος μας είναι η αποκατάσταση του διαλόγου με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Για «απαράδεκτη απόφαση» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, σχολιάζοντας την επανέναρξη των ερευνών, τονίζοντας πως η ΕΕ θα περιμένει μία εβδομάδα, προτού αποφασίσει πως θα αντιδράσει το μέτωπο των κυρώσεων.

«Είναι η δεύτερη φορά που οι αναμενόμενες συνομιλίες δεν πραγματοποιούνται και δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν υπάρχει πρόοδος σε μία εβδομάδα και τότε θα αποφασίσουμε ποια στάση οφείλει να υιοθετήσει η ΕΕ, είπε χαρακτηριστικά.

«Τώρα μετά τη νέα παράταση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο η προθυμία της ελληνικής πλευράς (για συζητήσεις) δεν υπάρχει πια.  Το ότι λόγω της νέας προβοκάτσιας της τουρκικής πλευράς, οι συζητήσεις δεν έλαβαν χώρα και είναι περισσότερο από ενοχλητικό και για εμάς, όσον αφορά στον διαμεσολαβητικό μας ρόλο. Η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι όσο το Oruc Reis βρίσκεται εν πλω, δε θα υπάρξουν συζητήσεις και πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι θα αποφασίσει το ευρωπαϊκό συμβούλιο, και αν θα υπάρξει πρόοδος την επόμενη εβδομάδα. Aν δεν υπάρξει, θα πρέπει να αναρωτηθεί η ευρωπαϊκή ένωση πως θα αντιμετωπίσει την κατάσταση και τις συνέπειες θα υπάρξουν» κατέληξε ο ίδιος.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top