Μητσοτάκης: Χυδαίο το πρωτοσέλιδο της Αυγής

«Να αποφύγουμε πάση θυσία ένα νέο καθολικό lockdown»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Χυδαίο» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωτοσέλιδο της Αυγής, το οποίο συνοδεύει τις φωτογραφίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά, με το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι».

«Εγώ κρατώ την ενότητα του πολιτικού κόσμου απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Σε ένα επίπεδο δεν σας κρύβω ότι με ενοχλεί η σπουδή με την οποία κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευθούν πολιτικά αυτή τη δίκη. Κορυφαίο παράδειγμα το χυδαίο πρωτοσέλιδο της "Αυγής" που δείχνει τον πανικό και, αν θέλετε, την πολιτική ένδεια του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως θα ήθελα να κρατήσουμε τη νίκη της Δημοκρατίας. Οι δημοκρατικοί πολίτες γυρίζουν την πλάτη σε τέτοιες συμπεριφορές», δήλωσε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στα Νέα.

Ρουσόπουλος: Δημοσιογραφικό ατόπημα το πρωτοσέλιδο της Αυγής

Οργή ΝΔ για το πρωτοσέλιδο της «Αυγής»: Ο Γκέμπελς του ΣΥΡΙΖΑ

«Στο σημείο αυτό δεν μπορώ να μην πω ότι τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί εάν ο Αντώνης Σαμαράς, πρωθυπουργός το 2013, δεν είχε παραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να του το πιστώσουμε. Η Ιστορία θα γράψει ότι η Νέα Δημοκρατία είχε καθοριστικό ρόλο στο να κλείσει το κεφάλαιο Χρυσή Αυγή», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης για Χρυσή Αυγή: Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία

«Να αποφύγουμε πάση θυσία ένα νέο καθολικό lockdown»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ευθέως και στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία.

«Εάν υπήρχε κάποιος μαγικός τρόπος να κλειστούμε όλοι στα σπίτια μας και να μην έχουμε τεράστια οικονομική ζημιά από αυτή την επιλογή, προφανώς θα ήταν ο πιο σίγουρος τρόπος να αφοπλίσουμε τον κορωνοϊό. Όλοι όμως κατανοούν ότι θα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ένα καθολικό lockdown. Αυτό το οποίο κάναμε, δηλαδή, τις έξι εβδομάδες του Απριλίου και του Μαΐου», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει σε εστίαση και μεταφορές από σήμερα

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μην γίνει ένα νέο lockdown: «Πρώτον, καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα τώρα ποιος είναι ο αόρατος εχθρός. Τα συστήματα υγείας είναι πιο έτοιμα. Έχουμε καλύτερα συστήματα ιχνηλάτησης και κάνουμε περισσότερα τεστ. Και ξέρουμε πλέον ότι μια σειρά από απλά μέτρα, με σημαντικότερο τη χρήση μάσκας, είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από άλλα, πιο σύνθετα και με μεγαλύτερο οικονομικό κόστος. Μακριά από εμένα η άποψη ότι τα κάναμε όλα τέλεια. Κάθε μέρα μαθαίνουμε και προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, γιατί κι εμείς κάνουμε λάθη. Πιστεύω ότι συνολικά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο υπήρξε στην κοινωνία ένα κλίμα γενικής ανακούφισης και ικανοποίησης που συνδέθηκε ίσως με την καλοκαιρινή ραστώνη και οδήγησε στην εντύπωση ότι αυτό το αφήσαμε πίσω μας».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι έως τις αρχές Ιανουαρίου θα έχουν έρθει τα πρώτα εμβόλια και πρόσθεσε: «Εάν έπρεπε να κάνω μια εκτίμηση, θα έλεγα ότι έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, αλλά ότι από την άνοιξη του 2021 τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα».

«Δεν σκέφτηκα ποτέ να κάνω εκλογές»

«Δεν το σκέφτηκα ούτε στιγμή. Ούτε μια στιγμή, γιατί να το κάνω;», απάντησε ευθέως ο πρωθυπουργός στο ερώτημα, εάν εξέτασε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Μητσοτάκης: Έκανε βόλτα με το ποδήλατο και «διέκοψε» γαμήλια φωτογράφιση

«Έχουμε 58 βουλευτές και μια πολιτική αποδοχή που, όπως και αν τη δει κανείς, είναι μεγαλύτερη από εκείνη των εκλογών. Ως πρωθυπουργός πιστεύω επίσης ότι με περιβάλλει η εμπιστοσύνη ενός σημαντικού τμήματος της κοινωνίας. Θα ήταν πράξη οπορτουνισμού, κυνικού οπορτουνισμού -που δεν μου ταιριάζει- αν σκεφτόμουν νέες εκλογές. Και δεν πιστεύω ότι θα μου προσέθετε κάτι πολιτικά», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας – αναφορικά με την πιθανότητα ανασχηματισμού – πως «προτιμώ να βελτιώνω την απόδοση του στρατού παρά να κάνω αλλαγές».

Τι είπε για Τουρκία

Ο πρωθυπουργός σχολίασε τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με τη φράση  «εγώ δεν ψάχνομαι για καβγά και κανείς δεν πρέπει να ψάχνεται», επιρρίπτοντας έτσι τις ευθύνες στην Άγκυρα για τη στάση της.

Αναφέρει, μάλιστα, πως τα γεγονότα στον Έβρο και το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν δύο γεγονότα καθοριστικής σημασίας για την επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός εκφράζει πάντως την αισιοδοξία του ότι οι διερευνητικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν σύντομα και μόνο από εκεί που σταμάτησαν το 2016 για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, το οποίο, όπως λέει, έχει συμφωνηθεί και στην τριμερή του Βερολίνου – για την οποία επιπλέον απορρίπτει τις αιτιάσεις περί «μυστικής συμφωνίας», ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται απλώς για τα γραπτά πρακτικά των συζητήσεων.

Εκτιμά, επίσης, ότι με την τελευταία απόφαση της Συνόδου Κορυφής ξεκαθαρίστηκε οριστικά πως το ζήτημα είναι ευρωτουρκικό και όχι ελληνοτουρκικό και δηλώνει ότι πιστεύει στην απειλή επιβολής των κυρώσεων, καθώς η άμεση επιβολή τους θ’ αυξήσει την ένταση και μάλιστα για μεγάλο διάστημα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top