Κορωνοϊός: Τι αλλάζει σε εστίαση και μεταφορές από σήμερα

Πρεμιέρα για τα νέα μέτρα

Πρεμιέρα κάνουν σήμερα τα νέα μέτρα, που ισχύουν ανά επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού, σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε μία από τις 74 περιφέρειες της χώρας.

Κορωνοϊός: Τι θα ισχύει για σούπερ μάρκετ – Πότε θα ανοίγουν Σαββατοκύριακα

Τα τέσσερα επίπεδα είναι τα εξής:

Επίπεδο 1 (πράσινο): ετοιμότητας
Επίπεδο 2 (κίτρινο): επιτήρησης
Επίπεδο 3 (πορτοκαλί): αυξημένης επιτήρησης
Επίπεδο 4 (κόκκινο): αυξημένου κινδύνου

Ο χάρτης βρίσκεται στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr και η ενημέρωση για τα μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο, β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού, γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Χαρδαλιάς: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Μέτρα που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα

Η χρήση μάσκας είναι από σήμερα υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και στους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.

Η εστίαση και τα κέντρα ψυχαγωγίας δε θα λειτουργούν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1, από τις 12:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, συγκεκριμένα στο 65% στο επίπεδο 1, στο 50% στο επίπεδο 2 και στο 30% στο επίπεδο 3.

Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.

Στους χώρους λατρείας θα επιτρέπονται έως 200 άτομο στο επίπεδο 1, έως 100 άτομα στο επίπεδο 2 και έως 50 άτομα στο επίπεδο 3, με τον περιορισμό του 1 ατόμου ανά 1,5 τ.μ. για όλη τη χώρα.

Στις μεταφορές ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μεταφοράς, ενώ η επιτρεπόμενη πληρότητα είναι στο 65% στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στο 80% στα πλοία στο επίπεδο 1, στο 50% στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (με υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις στάσεις), στο 65% στα πλοία στο επίπεδο 2, έως τρία άτομα στο ταξί στο επίπεδο 2 και στο 50% στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (με υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις στάσεις), στο 50% στα πλοία, έως 3 άτομα στο ταξί και έως 4 άτομα στα ΙΧ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top