Ανοιχτός ο δρόμος για τις επόμενες εκλογές στη Χρυσή Αυγή

Με «δεμένα χέρια» η κυβέρνηση - Τι προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας

Με «δεμένα χέρια» είναι η κυβέρνηση στην προσπάθεια να μπλοκάρει τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασμένων χρυσαυγιτών.

Τα νομικά και συνταγματικά εμπόδια είναι τέτοια που ακόμη κι αν οι καταδικασμένοι ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης οδηγηθούν στις φυλακές και πάλι θα μπορούν να κατέβουν στις επόμενες εθνικές εκλογές. 

Παρών αύριο στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Γιάννης Λαγός

Αν δεν υπάρξει απόφαση σε δεύτερο βαθμό ως τις επόμενες εθνικές εκλογές, που δεν αναμένεται να υπάρξει, τότε, ότι και να γίνει η Χρυσή Αυγή θα μπορεί να ξανακατέβει στις εκλογές ακόμη κι αν τα στελέχη της είναι στις φυλακές.

Ακόμη και με τον προηγούμενο ποινικό κώδικα οι καταδικασθέντες θα είχαν στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων μετά από αμετάκλητη απόφαση. Δηλαδή θα μπορούσαν να κατέβουν στις επόμενες εκλογές αν δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Με τον ποινικό κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ακόμη κι αν πάνε φυλακή θα μπορούν εσαεί να κατεβαίνουν στις εκλογές. Αυτό ισχύει σήμερα.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να τους μπλοκάρει με νέο νόμο για να μην κατέβουν στις επόμενες εθνικές εκλογές. Γιατί αν αλλάξει τον ποινικό κώδικα και θεσπίσει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, αυτό δεν θα πιάσει τους χρυσαυγίτες, θα ισχύει για μελλοντικές υποθέσεις. Δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Τασούλας: Τέλος από τη Βουλή η Ζαρούλια αλλά ξανά στην Εισαγγελία!

Αλλά δεν μπορεί ούτε να εισάγει κώλυμα ανακήρυξης υποψηφιότητας στον εκλογικό νόμο γιατί το Σύνταγμα λέει ότι θα πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη απόφαση.  Ως τις επόμενες εκλογές, σε 2,5 χρονια το πολύ, δεν πρόκειται να έχει υπάρξει αμετάκλητη απόφαση.

Συνεπώς αν θέλουν, οι χρυσαυγιτες θα κατέβουν στις εκλογές ακόμη και μέσα από τη φυλακή.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star του Σαββατοκύριακου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top