Πόσο κοντά είμαστε σε υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Πέτσας: Η Ελλάδα παραμένει σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ολοένα και πληθαίνουν οι λοιμωξιολόγοι, που προτείνουν να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. 

Το μέτρο βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά, που έχουν προταθεί από τους ειδικούς στην κυβέρνηση για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο, όπως τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, ακόμη δεν είμαστε σε αυτό το σημείο.

Ακυρώνεται η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου λόγω κορωνοϊού

«Η εικόνα που έχουμε είναι σταθεροποίησης και όχι εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο ίδιος παρουσίασε και δεδομένα που δείχνουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει καλύτερα από χώρες με παρόμοιο πληθυσμό, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα τόσο σε επίπεδο αριθμού θυμάτων όσο και σε επίπεδο αριθμού κρουσμάτων.

Κρούσματα κορωνοϊού σε Ελλάδα και ευρωπαϊκές χώρες

Στοιχεία με κρούσματα και θανάτους κορωνοϊού στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία παρουσίασε στο briefing o Στέλιος Πέτσας

«Παρ' όλα αυτά χρειάζεται εγρήγορση και όχι εφησυχασμός, διότι πολύ εύκολα μπορεί η εικόνα να αλλάξει δραματικά. Τα κρούσματα σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, όπως τα γηροκομεία, αλλά και σε χώρους εργασίας, όπου η μετάδοση γίνεται με ραγδαία αυξανόμενους ρυθμούς, αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τη σημασία της ατομικής ευθύνης, της τήρησης των πρωτοκόλλων, της πιστής εφαρμογής των μέτρων που συνιστούν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Είναι, άλλωστε, ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, αλλά και για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Να συγκρατήσουμε, αλλά και να μειώσουμε τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Να συμπράξουμε όλοι για να σωθούν ζωές», είπε ο κ. Πέτσας.

«Η Ελλάδα προσελκύει μεγάλες επενδύσεις»

Για επένδυση, που συνιστά ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την επένδυση της Microsoft.

Μητσοτάκης για επένδυση Microsoft: Όφελος 1 δισ. σε βάθος δεκατίας

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας «η προστιθέμενη αξία της επένδυσης της Microsoft αναμένεται να φθάσει το 1 δισεκ. ευρώ. Πρόκειται για μία επένδυση που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Η επένδυση αυτή αφορά στην εγκατάσταση στη χώρα μας ενός σημαντικού μέρους της νέας τεχνολογικής υποδομής της εταιρίας που σχετίζεται μεταξύ άλλων και με τις δραστηριότητες cloud services».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε όσα είχε προηγουμένως τονίσει ο πρωθυπουργός ότι δηλαδή «μέσα σε μόλις εννέα μήνες και παρά τα σύννεφα της πανδημίας φθάσαμε εδώ: στη γέννηση μιας σημαντικής, καινοτόμου επένδυσης με πολυεπίπεδη οικονομική σημασία αλλά και μεγάλη κοινωνική ανταπόδοση».

«Η υλοποίησή της θα βελτιώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα για την πατρίδα μας ως κομβικό προορισμό άμεσων ξένων επενδύσεων. Αλλά δεν είναι μόνο το επενδυτικό κλίμα. Είναι μία επένδυση που έχει ποιοτικά διαφορετικό χαρακτήρα. Συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας μας. Ενισχύει την παραγωγικότητά της και στο βαθμό που αναμένεται να οδηγήσει σε χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα εκπαιδεύσει περίπου 100.000 εργαζόμενους στις νέες τεχνολογίες τα επόμενα χρόνια δίνει σήμα αναστροφής του brain drain», πρόσθεσε.

Για Σύνοδο Κορυφής: Ο πρωθυπουργός έκανε τις ελληνικές θέσεις, ευρωπαϊκές

Όπως υπογράμμισε μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων γίνεται με έναν σκοπό «να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη, οικοδομώντας πάνω στην εμπιστοσύνη, το άυλο αυτό εθνικό κεφάλαιο που είναι τόσο σημαντικό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας - δημιουργούμε δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν ότι οι παράνομες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν αποτελούν υπόθεση μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τις ελληνικές θέσεις, ευρωπαϊκές. Και αυτό συνιστά εθνική επιτυχία, όχι απλά κυβερνητική. Τους καρπούς αυτής της επιτυχίας θα δρέψει η πατρίδα μας στο επόμενο διάστημα. Είναι, άλλωστε, γι' αυτό που τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασαν απόλυτη ικανοποίηση για το τελικό κείμενο, ενώ ο τελευταίος ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την στήριξη και την αποφασιστικότητά του».

Και πρόσθεσε: «Όπως ήδη διαπιστώνεται από τη διεθνή Κοινότητα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το κείμενο των συμπερασμάτων έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας προς την γείτονα. Με μια φράση οι ηγέτες της Ε.Ε. υιοθετούν απέναντι στην Τουρκία πολιτική καρότου και μαστιγίου. Χαράσσουν ξεκάθαρα δύο δρόμους και δίνουν στην Τουρκία περιθώριο δύο μηνών - το αργότερο ως τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου - να επιλέξει: αποκλιμάκωση, με συνέπεια και συνέχεια, ή κυρώσεις».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top