Επίσκεψη Πομπέο στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τον συνόδευσε η σύζυγός του Σούζαν

Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μαζί με τη σύζυγό του, Σούζαν, ακολουθούμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λη, και μέλη της συνοδείας του. Η επίσκεψη έγινε λίγο μετά το μεσημέρι. 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, τη δεύτερη μέσα στο ίδιο έτος. Το πρωί συνάντησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Θεσσαλονίκη, ενώ το βράδυ θα μεταβεί στα Χανιά, όπου θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του πρωθυπουργού.

Κοινή δήλωση Αθήνας – Ουάσινγκτον: Εξαιρετικές οι σχέσεις μας

 

Ο κ. Πομπέο έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαβίδ Σαλτιέλ, κι από στελέχη της ΙΚΘ και ξεναγήθηκε από τον έφορο του μουσείου, Ευάγγελο Χεκίμογλου στο ισόγειο. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είδε φωτοαπεικονίσεις από το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο κι από τις παλιές συναγωγές, φωτογραφίες από παιδιά-θύματα του Ολοκαυτώματος, καθώς και μια ψηφιακή εφαρμογή για την εξεύρεση από τα αρχεία Θεσαλονικιών Εβραίων μαθητών, της περιόδου 1938-1943, η οποία είχε αποκτηθεί με τη συνδρομή του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια, μαζί με τη σύζυγό του, πέρασαν στην αίθουσα μνήμης του Ολοκαυτώματος και στάθηκαν απέναντι από τον μαρμάρινο τοίχο, με τα σκαλισμένα πάνω σε αυτόν ονόματα των μελών της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και δίπλα από τα έξι αναμμένα κεριά, που συμβολίζουν τα έξι εκατομμύρια νεκρούς, και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Πομπέο - Γεωργιάδης: Επιστημονική και τεχνολογική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Ο κ. Πομπέο παρέμεινε για περίπου 20 λεπτά κι αποχώρησε λίγο πριν από τις τέσσερις το απόγευμα.Στην υποδοχή του παρέστησαν, επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωσταντίνος Ζέρβας κι ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπρόεδρος της ΙΚΘ Λάριο Σεφιχά, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής επιτροπής του μουσείου Νίνο Σαλτιέλ, ο διευθυντής του μουσείου Βίκτωρας Ναρ, κ.α.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top