Κοινοτικός αξιωματούχος: Θετικό βήμα οι διερευνητικές

Αλλά ακόμη εύθραστη η κατάσταση, προσθέτει

Κομισιόν

Επιτυχής ήταν η τηλεδιάσκεψη Μισέλ - Ερντογάν - Μέρκελ και οι συλλογικές προσπάθειες απέδωσαν ώστε να υπάρξει ένα παράθυρο για τη διπλωματία, δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες  για την τηλεδιάσκεψη Ερντογάν - Μέρκελ - Μισέλ. 

Συγκεκριμένα, ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι οι συλλογικές προσπάθειες του Προέδρου Μισέλ και άλλων αξιωματούχων από πλευρά ΕΕ, σε συντονισμό, απέδωσε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι “η κατάσταση παραμένει εύθραυστη”. Τόνισε δε ότι οι κινήσεις Μισέλ-Μέρκελ είναι σε  συντονισμό και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Μακρόν. 

Ο κοινοτικός αξιωματούχος έκανε λόγο για μια δυναμική προσέγγιση στα θέματα ΕΕ - Τουρκίας σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, με τέσσερα επίπεδα: 

•    τις διμερείς σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, που θα αντιμετωπιστούν με διμερείς συζητήσεις 
•    το Κυπριακό πρόβλημα, το οποίο αφορά την επανένωση και προσεγγίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, 
•    το πρόβλημα των υδρογονανθράκων και του διαμοιρασμού τους και 
•    τέταρτον το επίπεδο της διεθνούς διάσκεψης για τη Μεσόγειο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ΟΗΕ αναμένει επανέναρξη των συζητήσεων για διευθέτηση του Κυπριακού. 

Στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

Σε σχέση με το ζήτημα της έγκρισης κυρώσεων προς τη Λευκορωσία και την άρνηση της Κύπρου να μετάσχει στην ομοφωνία, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έγινε αποδεκτή με απογοήτευση από πολλά Κράτη Μέλη. 

Σε σχέση με τις διμερείς διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας, “ο τρόπος που το βλέπουμε είναι ότι προσπαθούμε να βάλουμε τους ανθρώπους πίσω από το τραπέζι και να αρχίσουν να μιλάνε μεταξύ τους. Τότε δημιουργείται μια θετική δυναμική. Μέχρι πρότινος οι δύο πλευρές μιλούσαν με δελτία Τύπου και κινήσεις πλοίων”, ανέφερε.

Πολλά διμερή ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν μόνο με διμερείς επαφές”, εξήγησε.  

“Ο Πρόεδρος Μισέλ έκανε πολύ μεγάλη προετοιμασία για την αποκλιμάκωση και προβλέψιμη σχέση με την Τουρκία και με συνεργασία”, ανέφερε. 

Σε σχέση με την ατμόσφαιρα της τηλεδιάσκεψης, ο κοινοτικός αξιωματούχος την χαρακτήρισε ως ‘φιλική’. Είπε ακόμα ότι Μισέλ και Μέρκελ ήταν “σκληροί” με τον Ερντογάν στις προηγούμενες συνομιλίες τους, αλλά εφόσον ο Ερντογάν έριξε τους τόνους, έτσι και Μισέλ - Μέρκελ τον προσέγγισαν με χαμηλότερους τόνους. Διέψευσε δε ότι υπήρχε “παζάρι” μεταξύ των τριών. 

Ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι πρέπει να έχουμε μια αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία. “Αν έχουμε αποκλιμάκωση τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε συζητήσεις για μια σειρά από θέματα”, είπε. 

Αναλυτικά ανέφερε την τελωνειακή ένωση, τη φιλελευθεροποίηση της visa, αλλά με προαπαιτούμενα (τρομοκρατικός νόμος, συνεργασία με Europol, δικαστική συνεργασία) και τις 
ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μόνο όμως με εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα - σχολιάζοντας ότι αυτό θα είναι το πιο δύσκολο. Ωστόσο το να βάλουμε την Τουρκία σε αυτή τη συζήτηση θα την εξωθήσει να μπει σε μια πιο παραγωγική συμπεριφορά. 

Σε σχέση με τις φήμες ότι η Σύνοδος αναβλήθηκε για λόγους που σχετίζονται με την Τουρκία, ο αξιωματούχος τις διέψευσε και τόνισε ότι δεν υπάρχει συνωμοσία και πως “ποτέ δεν αναβλήθηκε σύνοδος γιατί κάποιος έκανε μια τηλεδιάσκεψη”. 

«Aν η Τουρκία υπαναχωρήσει τότε η ΕΕ θα επιβάλει τομεακές κυρώσεις»

Aν η Τουρκία υπαναχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και επιστρέψει στην κλιμάκωση και την επιθετικότητα, η ΕΕ θα εξετάσει και θα εφαρμόσει το πακέτο τομεακών κυρώσεων, δήλωσε σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το αντικείμενο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης Μισέλ - Μέκρελ -Ερντογάν.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει συμφέρον από τη διατήρηση της ενταξιακής προοπτικής της χώρας του, ενώ και η ΕΕ έχει συμφέρον να κρατά την Τουρκία δεσμευμένη σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα μέσω αυτών. Υπενθύμισε δε τη φράση Μισέλ για πολιτική "καρότου και μαστιγίου", την οποία όπως είπε αντιλήφθηκε η Τουρκία. Σημείωσε δε ότι ο Μισέλ τόνισε στον Ερντογάν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες και σε περίπτωση υπαναχώρησης υπάρχει ομοφωνία για σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πακέτο των κυρώσεων (νέες καταχωρήσεις ονομάτων στην υφιστάμενη λίστα) σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις, ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι γίνονται παρασκηνιακές επαφές για τη μείωση της έντασης και την αποκλιμάκωση σε αυτό το επίπεδο και τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ομοφωνία για επιπλέον καταχωρήσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top