Μητσοτάκης: Βαριά η ύφεση, οφείλουμε να κρατάμε εφεδρείες  

Τι είπε για τα σχολεία στην ομιλία του σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών

«Οφείλουμε να κρατάμε εφεδρείες» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή σχετικά με τις συνέπειες του κορωνοϊού, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, την οποία ζήτησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

To πακέτο στήριξης που θα παρουσιάσει ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν, η σημερινή κυβέρνηση σέβεται την αξία του δημοσίου χρήματος. «Έχουμε μια πολύ βαριά ύφεση, δεν το κρύψαμε ποτέ», τόνισε, αλλά κάλεσε την αντιπολίτευση να μην κινδυνολογεί. Για ειδικότερα μέτρα οικονομικής στήριξης πάντως, παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα κάνει από το Φόρουμ της ΔΕΘ.         

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι έρευνες δείχνουν μειωμένη πιθανότητα να προσβληθούν τα παιδιά από τον κορωνοϊό και πολύ σπάνια να νοσήσουν.

Κόντρα αρχηγών στη Βουλή για τις συνέπειες του κορωνοϊού

«Εξετάσαμε τη λύση της διπλής βάρδιας αλλά έχει και σοβαρά μειονεκτήματα, όπως η αναστάτωση της οικογένειας» ανέφερε και ο κ. Μητσοτάκης.  Ανέφερε επίσης ότι το κλείσιμο των σχολείων έχει και μια σοβαρή ταξική διάσταση, γιατί αν τα σχολεία μείνουν κλειστά κάποιοι γονείς από ασθενέστερα στρώματα θα αναγκασθούν να μην δουλεύουν, καθώς δεν έχουν συνήθως κάποιο  άτομο να φροντίζει τα παιδιά         

«Προσέρχομαι με μια παράκληση προς την αντιπολίτευση. Να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας αυτή τη συζήτηση για μια τόσο σοβαρή υπόθεση να τη μετατρέψουμε σε μια άγονη κομματική διαμάχη. Να μην εγκλωβιστούμε σε διαξιφισμούς που μπορεί να θολώσουν τη συνολική εικόνα και να μας απομακρύνουν όλους από αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος. Δηλαδή από τη μία η προστασία της υγείας, της ζωής των Ελλήνων πολιτών και από την άλλη η διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας» ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

«Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες. Υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές μας διαφωνίες. Σήμερα όμως προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση. Σήμερα πρέπει όλοι σε αυτή την αίθουσα παρά τις επιμέρους διαφωνίες , επιφυλάξεις, κριτικές -οι οποίες είναι καλοδεχούμενες όσο στηρίζονται σε επιστημονικά και τεκμηριωμένα δεδομένα-, πρέπει όλοι να ορθώσουμε πάνω από όλα ένα μέτωπο λογικής, διότι ο κορονοϊός μπορεί να ακολουθεί τη δική του εξέλιξη, αποκτά νέους τρόπους διασποράς, αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να συμφωνήσουν σε μια ελάχιστη κοινή βάση. Ό,τι αποφάσεις οι οποίες παίρνονται, παίρνονται με γνώμονα τα πορίσματα της επιστήμης αλλά και με την παραδοχή ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, δυναμικές και γι' αυτό και απαιτούν σύνθετα και δυναμικά μοντέλα τα οποία θα ανταποκρίνονται στην κάθε στιγμή»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε  «ότι πάρα το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συντάσσεται με τις επιταγές των ειδικών, υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που συχνά αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτές τις εστίες ανορθολογισμού να σταθούμε όλοι με υπευθυνότητα και αν μη τι άλλο να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε βασικές πολιτικές επιλογές που μας επιτάσσουν οι ειδικοί. Όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση της μάσκας που στο παρόν στάδιο της πανδημίας είναι το πιο σίγουρο μέσο για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας χωρίς να υποστούμε τις αρνητικές συνέπειες από ένα περαιτέρω περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top