Προκαλεί ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Οκτάι για  τα 12 μίλια  

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ: Τα δικαιώματα δεν υπόκεινται σε βέτο της Τουρκίας  

Εκτός από τις πιθανές κυρώσεις της ΕΕ που προκαλούν ενόχληση στην Άγκυρα,  μάλλον της "έπεσε" βαριά κι η απόφαση της Αθήνας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, όπως και η αναφορά του Νίκου Δένδια σε πιθανή επέκταση στα νότια της Κρήτης, καθώς η ΑΟΖ με την Αίγυπτο δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ. 

Αντίστροφη μέτρηση ενός μήνα για την Τουρκία και τις κυρώσεις σε βάρος της

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάντ Οκτάι απασφάλισε: «Περιμένετε να το αποδεχθούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;» αναρωτήθηκε! 

 

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 

Σκληρή ήταν η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν  όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους.

Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά.

Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΤΗ DW:   "ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΜΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ"

Δένδιας: Ομόθυμη συμπαράσταση και στήριξη στην Ελλάδα από την ΕΕ

Επιτυχία για όλη την ΕΕ χαρακτήρισε εν τω μεταξύ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τη συναίνεση στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ για κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, μιλώντας στον  γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Deutche Welle: 

«Δεν θεωρώ ότι αποτελεί επιτυχία για εμάς. Θεωρώ ότι αποτελεί επιτυχία για την κοινή ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Είναι γεγονός ότι στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας, την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Είναι μία συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».  

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ FAKE NEWS   

Στο μεταξύ, η τουρκική μονταζιέρα έχει πάρει "φωτιά". 

Με ένα νέο βίντεο, οι Τούρκοι προσπαθούν να κάνουν το μαύρο - άσπρο! Το κρατικό πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε τα πλάνα που παρακολουθείτε, με την επισήμανση ότι τάχα Α τουρκικά μαχητικά αναχαίτισαν ελληνικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την Κρήτη με προορισμό την περιοχή, όπου η Τουρκία έχει δεσμεύσει με την παράνομη NAVTEX για έρευνες!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top