Σύνοδος Κορυφής: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο για την Ανατολική Μεσόγειο

Μισέλ για τουρκική παραβατικότητα: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι»

Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. H τηλεδιάσκεψη του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διήρκησε τρεις ώρες, με θέμα τη Λευκορωσία.

Ενώπιον των Ευρωπαίων η τουρκική προκλητικότητα

Ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και τόνισε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Παναγιωτόπουλος: Nα φύγουν αμέσως τα τουρκικά πλοία για να υπάρξει διάλογος

Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο από τη Γερμανία

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή και είπε χαρακτηριστικά ότι «Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Σύμφωνα με την Μέρκελ, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.

Τέλος, παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο αναφέροντας ότι η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις σχέσεις με την Τουρκία.

Η απάντηση Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ερώτηση του Star

Μια φυσική σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι απαραίτητη για την ΕΕ των 27 για να συζητήσει βαθιά την κατάσταση με την Τουρκία, αλλά η αλληλεγγύη της ΕΕ με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι πραγματική και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σύντομα στο ζήτημα, απάντησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε ερώτημα του απεσταλμένου του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου, μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών για τη Λευκορωσία.

«Η αλληλεγγύη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την Ελλάδα και την Κύπρο εκφράστηκε πολύ καθαρά, επαναλαμβάνεται σήμερα και εκφράζεται τακτικά και το είπα νωρίτερα όταν έδωσα την εισαγωγή μου. Τώρα, όπως ανακοίνωσα επίσημα τον Ιούλιο ότι είναι πρόθεσή μας να πραγματοποιήσουμε ειδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με φυσική παρουσία, στις Βρυξέλλες, και πρέπει να καταλάβετε ότι είναι σημαντικό να έχετε πραγματικά τους ηγέτες εδώ, ώστε να μπορούμε να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες, τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να έχουμε μια σαφή ισχυρή και ενιαία θέση για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Και επαναλαμβάνω, υπάρχουν διάφορες επιλογές στο τραπέζι. Έχω εμπλακεί τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, ήμουν σε στενή επαφή με τις ελληνικές και κυπριακές αρχές και επίσης με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εμπλέκονται πολύ σε αυτό. Έχω έρθει σε επαφή με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, γιατί φυσικά υπάρχει ένα ζήτημα εκεί, η Τουρκία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και είχα την ευκαιρία να συζητήσω αυτό με τον Πρόεδρο Ερντογάν επίσης. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα γεγονότα πολύ προσεκτικά και θα σας διαβεβαιώσω ότι το κάνουμε αυτό, εξετάζουμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά σε αυτό το μέρος της Μεσογείου. Δείχνουμε αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται για πραγματική αλληλεγγύη, δεν πρόκειται για εικονική αλληλεγγύη, διότι θα έχουμε αυτήν τη συνάντηση με φυσική παρουσία τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα δώσει στα 27 κράτη μέλη τη δυνατότητα να εξετάσουν από κοινού την ουσία του θέματος- τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας», ανέφερε.

Επιπλέον, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαντώντας στην ίδια ερώτηση του STAR σημείωσε τα εξής:

«Φυσικά, αυτές είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις, επειδή έχουμε μακρά ιστορία με την Τουρκία, ευκαιριών, συνεργασίας, αλλά και συγκρούσεων. Και είναι πολύ σαφές ότι η σχέση με την Τουρκία θα τεθεί όχι μόνο στο Gymnich με τους Υπουργούς Εξωτερικών, αλλά και στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όπως είπε ο Πρόεδρος, όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι. Για εμάς είναι πρώτα απ `όλα σημαντική η προθυμία όλων των πλευρών να συμμετάσχουν σε διάλογο επίλυσης προβλημάτων. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, υπάρχουν προβλήματα εκεί έξω, υπάρχουν συγκρούσεις εκεί έξω, και πρέπει να επιλυθούν από κοινού».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top