Ενώπιον των Ευρωπαίων η τουρκική προκλητικότητα

Θα θέσει ζήτημα παραβατικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις εξελίξεις με το Oruc Reis και να επαναλάβει την πάγια θέση της Αθήνας για διάλογο με την Τουρκία μόνο στην περίπτωση που θα σταματήσουν οι προκλήσεις εκ μέρους της Άγκυρας, αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επισήμα, στην ατζέντα βρίσκεται μόνο το ζήτημα της Λευκορωσίας, καθώς η Τουρκία αποτελεί αντικείμενο της επόμενης έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Παναγιωτόπουλος: Nα φύγουν αμέσως τα τουρκικά πλοία για να υπάρξει διάλογος

Εξάλλου, την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει ατύπως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης της περασμένης εβδομάδας, όπου στην ατζέντα βρίσκεται η Τουρκία.

Η Ελλάδα θα ξεκαθαρίσει για μία ακόμη φορά ότι ο διάλογος με την Τουρκία θα αφορά μόνο το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ, το οποίο, άλλωστε, αναγνωρίζουμε ως τη μοναδική διαφορά μας με την Τουρκία.

Παράλληλα, θα πιέσει και πάλι προς την κατεύθυνση των κυρώσεων.

Χθες, στη συνάντηση που είχαν ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμαναν ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει «θεσμική υποχρέωση» να παρουσιάσει τον κατάλογο των προτεινόμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βρεθούν στο τραπέζι και της Συνόδου  των 7 Μεσογειακών κρατών της ΕΕ (MED 7) στην Κορσική.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top