Σύνοδος Κορυφής: Στα 390 δις ευρώ οι επιχορηγήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

Προς επικύρωση η πρόταση Σ. Μισέλ στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ    

Η τελική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχεται συγκεκριμένα στα 390 δισ. ευρώ (από 500 δισ. ευρώ αρχικά) για επιχορηγήσεις και 360 δισ. ευρώ για δάνεια, όπως μετέδωσε o ανταποκριτής του Star, Θάνος Αθανασίου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Σύνοδος Κορυφής: Νέα πρόταση Σ.Μισέλ - Θα τη στείλει στους ηγέτες 

Πρόκειται για το νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, το οποίο παρέλαβαν πριν από λίγο οι εθνικές αντιπροσωπείες. 

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, οι ηγέτες θα μπουν στο δείπνο των ηγετών στις 21:45 για να δώσουν το τελικό ΟΚ. 

Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Από αναβολή σε αναβολή η ώρα έναρξης της συνόδου!

Ο ίδιος ο Σ. Μισέλ θεωρεί ότι τα συγκεκριμένα νούμερα για τα ποσά είναι τα τελικά. 

Συγκεκριμένα, στα 390 δισ. ευρώ ορίζονται οι επιχορηγήσεις και στα 360 τα δάνεια στο τελευταίο συμβιβαστικό πλαίσιο Σ.Μισέλ για το ταμείο ανάκαμψης που παραμένει στα 750 δισ.ευρώ. Την πρόταση παρέλαβαν οι εθνικές αντιπροσωπείες και περιήλθε στην κατοχή του STAR.

Σε νέα σύσκεψη ο Μητσοτάκης με Μέρκελ - Μακρόν και άλλους ηγέτες 

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ  

Αναλυτικά, προβλέπεται ότι το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-27 είναι 1.074,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Για το Next Generation EU (Ταμείο Ανάκαμψης), η Κομισιόν θα εξουσιοδοτηθεί με την απόφαση για τους ιδίους πόρους να δανείζεται κεφάλαια στις κεφαλαιαγορές για λογαριασμό της Ένωσης έως το ποσό των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τιμές 2018. Η νέα καθαρή δανειοληπτική δραστηριότητα θα σταματήσει το αργότερο στα τέλη του 2026. Η Ένωση θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που δανείστηκε στις κεφαλαιαγορές με μοναδικό σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης COVID-19».

«Τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δάνεια ύψους 360 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τιμές 2018 και για επιχορηγήσεις έως 390 δισεκατομμύρια ευρώ σε τιμές 2018».

«Τα σχέδια αποκατάστασης και ανθεκτικότητας αξιολογούνται από την Κομισιόν εντός δύο μηνών από την υποβολή",αναφέρεται και σημειώνεται ότι "η αξιολόγηση των σχεδίων αποκατάστασης και ανθεκτικότητας εγκρίνεται από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία μετά από πρόταση της Κομισιόν, μέσω εκτελεστικής πράξης την οποία το Συμβούλιο θα προσπαθήσει να εγκρίνει εντός 4 εβδομάδων από την πρόταση».

«Η θετική αξιολόγηση των αιτήσεων πληρωμής θα υπόκειται στην ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων».

«Η Κομισιόν θα ζητά τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής σχετικά με την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων. Η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή θα προσπαθεί να επιτύχει συναίνεση. Εάν, κατ 'εξαίρεση, ένα ή περισσότερα κράτη μέλη θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων, μπορούν να ζητήσουν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παραπέμψει το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Η Κομισιόν θα εκδίδει απόφαση σχετικά με την αξιολόγηση της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των σχετικών ορόσημων και στόχων και για την έγκριση πληρωμών σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης».

«Εάν το ζήτημα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν θα ληφθεί απόφαση της Κομισιόν σχετικά με την ικανοποιητική εκπλήρωση των ορόσημων και των στόχων και για την έγκριση πληρωμών έως ότου το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήσει αποφασιστικά το θέμα. Η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες αφότου η Κομισιόν ζητήσει τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top