Σύνοδος Κορυφής: Κατεβαίνει ο πήχης για τις επιχορηγήσεις

Νέες προσπάθειες για συμβιβασμό

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για συμφωνία σε επταετή προϋπολογισμό και ταμείο ανάκαμψης.

Μέρκελ και Μακρόν συναντώνται εκ νέου αυτή την ώρα με τους 5 ολιγαρκείς (frugal 5: Ολλανδία, Δανία, Αυστρία, Σουηδία, Φινλανδία) και τις χώρες της Βαλτικής για να προωθήσουν μια νέα συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει νέα μείωση των επιχορηγήσεων κάτω από τα 400 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης.

Η τελική πρόταση θα παρουσιαστεί από τον Πρόεδρο Σαρλ Μισέλ στην ολομέλεια μόνο αν διαφανεί πρόθεση των παραπάνω για συμφωνία.

Μητσοτάκης: Πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί απ’ όλους για συμφωνία

Tην ίδια ώρα, ευθύνες στον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούττε επέρριψε ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν για την αδυναμία συμβιβασμού ως τώρα στη διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης.

Μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Β.Ορμπάαν δήλωσε ότι για αυτόν το συμβιβαστικό πλαίσιο ήταν επαρκές, αλλά «αυτός (ο Ρούττε) ξεκίνησε κάτι, εγώ στέκομαι στο status quo, όπως είναι σήμερα, τους κανόνες για το κράτος δικαίου, τον λογιστικό έλεγχο του προϋπολογισμού και όλα τα παρεμφερή».

Όπως είπε «για εμάς είναι εντάξει, αυτοί είναι που θέλουν να καταλήξουν σε κάτι που δεν θα είναι καλής ποιότητας όπως εκτιμούμε, αν τα σπάσουμε θα φταίνε αυτοί και όχι εγώ».

«Δε μου αρέσει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, αλλά ο Ολλανδός είναι ο πραγματικός υπεύθυνος για όλο το χαμό», τόνισε.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά είναι δύσκολες», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

«Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος δεν θέλουν το σχέδιο να υποβαθμιστεί, αλλά οι `frugals` επιμένουν. Μια συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των frugals και του Προέδρου Μισέλ. Το νέο πλαίσιο δεν θα παρουσιαστεί χωρίς μια άτυπη συμφωνία από τους frugals σχετικά το ύψος (ποσό) για ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης - η στιγμή είναι καθοριστική», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top