Διακόπηκε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ μέχρι το δείπνο των ηγετών

Σκληρό παζάρι για προϋπολογισμό - μέτρα ανάκαμψης    

Μετά από δύο πλήρεις γύρους συζητήσεων επί των ζητημάτων που άπτονται του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ διέκοψε τη συνεδρίαση ως τις 20:00 τοπική ώρα Βελγίου (21.00 Ελλάδος), οπότε είναι προγραμματισμένο το δείπνο των 27.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάπτυξης

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κατά τις επτά περίπου ώρες της συνεδρίασης επικράτησαν χαμηλοί τόνοι, αλλά και διαπιστώθηκαν οι διαφωνίες σε μια σειρά επί μέρους ζητήματα, τα οποία ο Σ.Μισέλ θα επιχειρήσει να συμβιβάσει. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Δανία επέμεινε στη μείωση του συνολικού ύψους του ταμείου ανάκαμψης και η Ολλανδία στην απαίτηση για ομόφωνη έγκριση των προγραμμάτων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων των κρατών. 

Μητσοτάκης σε Σύνοδο: Ήρθε η ώρα για αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία

Η Γαλλία έθεσε το ζήτημα της οριστικής κατάργησης των επιστροφών (rebates) που ορισμένα κράτη λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό, ενώ Ισπανία, Ιταλία και Πόρτογαλία τόνισαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση από τα βασικά μεγέθη της πρότασης Μισέλ. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στο δείπνο, ενώ για τις δύο ώρες που μεσολαβούν προγραμματίζονται διμερείς επαφές και συσκέψεις των αντιπροσωπειών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top