Πέτσας: «Ζητάμε η ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο με κυρώσεις κατά της Τουρκίας»

«Ιστορικό λάθος η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί»

Την έμπρακτη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από την ΕΕ ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Συνάντηση Δένδια – Χριστοδουλίδη – Μπορέλ για τα Ελληνοτουρκικά

Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος έκανε λόγο για «πρόκληση και ύβρη της Τουρκίας και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» και κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να αντιδράσεις σε αυτό το «ιστορικό λάθος», όπως είπε. 

Κυρώσεις για τις τουρκικές προκλήσεις ζητά η Ελλάδα

«Το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο. Κι αυτήν τη διάσταση αναδεικνύουμε σταθερά, τόσο πριν, όσο και μετά την απόφαση Ερντογάν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία τόσο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο όσο και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και θα επικοινωνήσει και με ομολόγους του.

«Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να σταλεί στη γειτονική χώρα ισχυρό μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να  παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα. Και ότι ενέργειες, κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο, θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες», πρόσθεσε.

«Θεριεύει» η θύελλα αντιδράσεων κατά Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά 

«Η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», συνέχισε ο κ. Πέτσας και κάλεσε την Ευρώπη να καταλάβει ότι «έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα».

Αγιά Σοφιά: «Ο Ερντογάν προκαλεί όλον τον Δυτικό κόσμο»

Τέλος σημείωσε ότι το θέμα θα τεθεί σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top