Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έφερε την ύφεση πριν τον κορωνοϊό

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε σε πέντε μήνες ό,τι κερδίσαμε σε πέντε χρόνια»

Επίθεση στον πρωθυπουργό για την πολιτική του στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν ανάπτυξη και μέσα σε έξι μήνες έφερε ύφεση, πριν τον κορωνοϊό».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του Οικονομικού Forum των Δελφών και στην Όλγα Τρέμη υποστήριξε: «Κινδυνεύουμε να χάσουμε σε πέντε μήνες ό,τι κερδίσαμε σε πέντε χρόνια». Σημείωσε ότι η κυβέρνησή του παρέδωσε την ανεργία στο 17% και τώρα κινδυνεύει να πάει ξανά στο 26% και προειδοποίησε ότι «η κυβέρνηση θα βρεθεί στην δύσκολη θέση να πάρει μέτρα το 2021 ή το 2022 που θα είχαν αποφευχθεί, αν δεν είχε προκαλέσει με την πολιτική της ύφεση πριν τον κορονοϊό και αν είχε πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα για την στήριξη της οικονομίας».

Επικαλέστηκε την έκθεση του ΟΟΣΑ, που δείχνει ότι όλες οι χώρες θα έχουν ύφεση το 2020 λόγω της επιδημίας, αλλά το 2021 θα επιστρέψουν σε ανάκαμψη όση και η ύφεση. «Μόνο η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα έχει μικρότερη ανάκαμψη», είπε.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στο ότι «η ύφεση είχε αρχίσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, σε κάθε περίπτωση πριν τον κορωνοϊό, και εκεί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση». Το απέδωσε σε μία παρωχημένη πολιτική της κυβέρνησης και στο ότι δεν δημιούργησε αναπτυξιακές συνθήκες στην οικονομία. Επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας: «Το 2018 και το 2019 είχαμε από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Δεν τους έφθανε το 1,9%. Έρχεται η παρούσα κυβέρνηση που υπόσχεται ότι θα δημιουργήσει αναπτυξιακή έκρηξη και θα μας πάει στο 4% το 2020 και αντί γι αυτό μας πάει στην ύφεση...Ο κ. Μητσοτάκης μας έφερε την ύφεση πριν τον κορωνοϊό».

Σε ερώτηση για το «αν είμαστε μία χώρα που έχει πρόβλημα χρέους», ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι το μεγάλο της χρέος που προήλθε από την κρίση ελλειμμάτων, που μας οδήγησε στα μνημόνια, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή παρέδωσε 15% έλλειμμα. Ωστόσο, το πρόβλημα έρχεται από πιο παλιά, από την εποχή του Χρηματιστηρίου, και κορυφώθηκε στην περίοδο Καραμανλή. Το πρόβλημα του δημοσίου χρέους το επέτεινε και η διαχείριση της τρόικας με τα λάθη που είχαν κάνει, όπως οι ίδιοι στην συνέχεια παραδέχθηκαν όπως π.χ. με τους πολλαπλασιαστές. Μας φοβίζει το ενδεχόμενο το χρέος να πάει στο 200% του ΑΕΠ. Η απάντηση σε αυτό τον κίνδυνο είναι να κάνουμε μία πιο ανταγωνιστική και παραγωγική οικονομία».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα απευθείας ή μέσω διαύλων απάντησε: «Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχω μία τυπική σχέση. Άλλωστε είναι ευθύνη του πρωθυπουργού η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Όταν συναντιόμαστε το κλίμα είναι καλό αλλά δεν είμαστε φίλοι. Δεν υπάρχει σταθερή επικοινωνία και δεν υπάρχει πολιτική επιλογή για σταθερή επικοινωνία». 

Για το πως θα αντιμετωπίσει τις εσωκομματικές διαφωνίες είπε ότι «έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό δεν αφορά πρόσωπα αλλά πολιτικές...Υπάρχουν καμπές που οι ηγέτες πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές συμπάθειες και να προχωρήσουν...Οι διαφορές δεν πρέπει να λειτουργούν παραλυτικά. Αν δεν είχε υπάρξει ο κορονοϊός, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε κάνει το συνέδριό του και θα είχε προχωρήσει στη ανασυγκρότησή του»

Τέλος, ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε τη συμφωνία με την Ιταλία και είπε πως «είναι μία εξέλιξη που θα μπορούσαμε να την έχουμε το 2016, είχαμε συμφωνήσει τα ίδια τότε με τον Τζεντιλόνι».

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

    
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top