Μητσοτάκης στη Σακελλαροπούλου: Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις

Τι ανέφερε ο Πρωθυπουργός για τα εθνικά θέματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο όπως κάνει πάντα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σχετικά με την Τουρκία και τα εθνικά θέματα.    

Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο 

Πρόσθεσε ο πρωθυπουργός για το ίδιο ζήτημα: «Έτσι και τώρα και τονίζω ότι σε αυτήν την ένταση που η Ελλάδα δεν επιθυμεί και δεν τροφοδοτεί είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα έχουμε απόλυτη στήριξη της ΕΕ ώστε να μπορέσουμε ελπίζω να ξεπεράσουμε αυτήν την περίοδο στέλνοντάς όμως ένα σαφές μήνυμα ότι μια ένταση την οποία δεν προκαλούμε εμείς δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μια αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης την  οποίας ζούμε και σε μια βελτίωση των σχέσεων μας με την Τουρκία». 

Σακελλαροπούλου: Η Τουρκία συντηρεί ένταση στον Έβρο

Ολόκληρος ο διάλογος του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας:   

Μητσοτάκης:  Κυρία Πρόεδρε τι κάνετε; 

Σακελλαροπούλου:  Καλησπέρα κ. Πρόεδρε

Μητσοτάκης:  Μετά την καταιγίδα η λιακάδα. Και χαίρομαι που μπορούμε πια να θεσμοθετούμε αυτήν την επικοινωνία, πρόθεση μου να την σταθεροποιήσουμε μια φορά τον μήνα, να σας ενημερώνω για το κυβερνητικό έργο και να ακούω τις προτάσεις σας και εντυπώσεις σας, είχατε πολύ ενδιαφέρουσα  επίσκεψη στη Θράκη. 

Παρά κάποιους ανυπόστατους χαρακτηρισμούς που συνεχίζουμε να ακούμε παραμένει ένα  παράδειγμα ισονομίας κ ισοπολιτείας, μια πολιτική που έχει εμπεδωθεί εδώ και 30 χρόνια και πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Βέβαια η Θράκη έχει και την ιδιαιτερότητα να μας δίνει τώρα κάποια ενισχυμένα επιδημιολογικά φορτία και θα χρειαστεί μια ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες εβδομάδες αλλά θα αντιμετωπιστεί πιστεύω αποτελεσματικά όπως αντιμετωπίστηκε η πρώτη φάση της πανδημίας. Περνάμε τώρα στην επόμενη φάση που μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα η ανάταξη της οικονομίας  γνωρίζετε τις προτάσεις που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση πρωτίστως για στήριξή απασχόλησης , αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερη ύφεση το 20 και όσο το δυνατόν πιο ισχυρή η ανάκαμψη το 21.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 

Υπάρχει πιστεύω συσχέτιση της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας με την δυνατότητα της οικονομίας να ανακάμψει γρήγορα, γιατί πιστεύω  έχει αυτή τη στιγμή αυξημένη αξιοπιστία στο εξωτερικό. Ανοίγει και σήμερα η πλατφόρμα για το Ταμείο Εγγυοδοσίας, 7 δις ευρώ θα πέσουν στην αγορά για να στηρίξουν ρευστότητα επιχειρήσεων, είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και εύχομαι και ελπίζω οι τράπεζες να κινηθούν γρήγορα να διαθέσουν αυτά τα κεφάλαια με ταχύτητα  χωρίς  περιττές πρόσθετες εξασφαλίσεις και με  μεγάλη ταχύτητα στην αγορά και κυρίως σε επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
 
Σακελλαροπούλου:  Χαίρομαι που σας βλέπω και που οι συνθήκες επιτρέπουν  επιστροφή στην ομαλότητα. 

Ξεκίνησα κύκλο επαφών και με τους υπόλοιπους πολιτικκους αρχηγούς
Αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε καλά και λίγο καλά νέα και λογω των εντάσεων που συνεχίζονται εκ μέρους της Τουρκίας. Πολύ σημαντικό που υπάρχει αυτή η γενναία τολμώ  να πω απόφαση εκ μέρους της ΕΕ. 

Στο θέμα της οικονομίας είναι πολύ μεγάλες οι δυσμενείς επιπτώσεις από την πανδημία που περάσαμε  και ίσως δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη. Αλλά είναι μια ευκαιρία να δούμε το  παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας

Νομίζω, αυτό είναι ένα βάρος που πέφτει σε εσάς,  στην κυβέρνηση, αλλά είναι ευκαιρία να τα ξαναδούμε αυτά τα θέματα. 
Στην Θράκη είδα προ0νβληματα και δυσκολίες αλλά και τη δυναμική των συμπατριωτών μας, που είναι χριστιανοί και μουσουλμάνοι και συμβιώνουν αρμονικά  τόσες δεκαετίες. 

Ταυτόχρονα έχουμε τα προβλήματα με τους γείτονες που συνεχίζουν να δημιουργούν εντάσεις και αμφισβητώντας κάθε έννοια καλής γειτονίας θέτουν θέμα αμφισβήτητης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στα οποία είναι προφανής από όλους μας η απάντηση ότι πάντα θα τα προστατεύουμε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ   

Μητσοτάκης¨ Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο όπως κάνει πάντα έτσι και τώρα και τονίζω ότι σε αυτήν την ένταση που η Ελλάδα δεν επιθυμεί και δεν τροφοδοτεί ειμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα έχουμε απόλυτη στήριξη της ΕΕ ώστε να μπορέσουμε ελπίζω να ξεπεράσουμε αυτήν την περίοδο στέλνοντάς όμως ένα σαφές μήνυμα ότι μια ένταση την οποία δεν προκαλούμε εμείς δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μκαι αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης της οποίας ζούμε και σε μια βελτίωση των σχέσεων μας με την Τουρκία

Σακελλαροπούλου: Το θετικό είναι πέρα από τη σταθερότητα της ελληνικής θέσης, πριν λίγο επικοινώνησα με τον ομόλογό μου της Πορτογαλίας, είναι σταθερή η στήριξή τους,  έγινε πολύ κατανοητή η θέση  στον Έβρο, ήταν πολύ κρίσιμο αυτό, αλλά και τώρα στα θέματα της Λιβύης, έχουμε αρκετούς συμμάχους. 

Μητοστάκης:  Η στήριξη Ευρώπης και σε διμερές Επίπεδο σε όλες επαφές που είχα  αλλά και της ΕΕ  στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη. Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Ειδικά στο ζήτημα Έβρου και φύλαξης συνόρων επιβεβαιώθηκε περίτρανα όταν μετά την έξαρση του Μαρτίου ολόκληρη η ηγεσία ΕΕ βρέθηκε στον Έβρο  στέλνοντας μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει προστασία φύλαξης ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, θα επιτελεί αυτό το έργο και σε αυτήν την προσπάθεια θα έχει τη στήριξη της ΕΕ

Σακελλαροπούλου: Ας το ελπίσουμε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top