Νίκος Δένδιας: Ανοησία τα περί κατάληψης εδάφους στον Έβρο

Όλα όσα είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

Aνοησία χαρακτήρισε για μια ακόμα φορά ο Νίκος Δένδιας τα περί κατάληψης Ελληνικών εδαφών στον Έβρο από τον Τουρκικό στρατό και την Τουρκική στρατοχωροφυλακή.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπήρξε μια κινητικότητα στον Έβρο, όμως δεν υπήρξε κατάληψη εδάφους. Η ιστορία αυτή όπως είπε ξεκίνησε από ένα ξένο δημοσίευμα το οποίο αναπαρήγαγε εδώ ελληνικό ακροδεξιό κόμμα.

Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές μετρήσεις για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Τότε, «η Τουρκία ζήτησε να της γνωρίσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και η Ελλάδα απάντησε αρνητικά και ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους», εξήγησε ο κ. Δένδιας στην εκπομπή «Καλημέρα», στον ΣΚΑΙ.

Παρατηρήθηκε κινητικότητα από την Τουρκία σε σημείο του φράχτη. Τότε το ΥΠΕΞ έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον Πρέσβη της Τουρκίας απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού, επεσήμανε.

Η βρετανική εφημερίδα The Sun σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι οι Τούρκοι κατέλαβαν 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους. Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε λέγοντας: 

«Αυτόν τον ισχυρισμό τον υιοθέτησε επίσης, ελληνικό ακροδεξιό κόμμα και τον αναπαρήγαγε, ενώ υπερακόντισε την ανοησία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων. Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για μικροκομματικά συμφέροντα, για λόγους επιβίωσης κάθε ακροδεξιού κόμματος και για δημοσκοπικούς λόγους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν να θέτουμε σε κίνδυνο τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για μικροκομματικούς και δημοσκοπικούς σκοπούς, Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ».

Επισήμανε επίσης, ότι είναι συνταγματική μας υποχρέωση η προστασία του εθνικού εδάφους και προσέθεσε πως καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα εκατοστό. 

Όπως εξήγησε ο υπουργός η τουρκική πλευρά επιδιώκει την ένταση, ωστόσο η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. «Οφείλουν να λειτουργούν ως μια σύγχρονη χώρα».

Όπως είπε, για το θέμα αυτό υπερακόντισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι η είδηση αναπαράχθηκε χωρίς να είναι αλήθεια.

Ανέφερε επίσης πως ο φράχτης στον Έβρο συνεχίζεται κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί.

Η τουρκική πλευρά επιδιώκει ένταση και στρατικοποίηση των εντάσεων. Η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. Το έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Όχι στον 19ο αίωνα και στις λογικές των κανονιοφόρων. Το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λειτουργεί ως μία σύγχρονη χώρα και να έρθει να συζητήσει με την Ελλάδα ως πρέπει στον 21ο αιώνα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου

Τουρισμός

«Έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον τουρισμό, καθώς είναι βασικό κομμάτι της βιομηχανίας μας. Ο πρωθυπουργός είναι σε επικοινωνία με τη Βουλγαρία, αλλά και τη Σερβία για να αποφασιστεί οι πολίτες ποιων χωρών είναι ασφαλές να φτάσουν στην πατρίδα μας. Βρισκόμαι σε επαφή και με άλλους υπουργός, ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε ο κ. Δένδιας σχετικά με τον τουρισμό και την τουριστική περιόδο που αναμένεται να ξεκινήσει στη χώρα μας.

Τέλος, αναφέρθηκε στις διεθνείς επαφές τις οποίες θα έχει το επόμενο διάστημα και, όπως τόνισε και ο ίδιος, «έχουν συσσωρευτεί ταξίδια τριών μηνών» γεγονός που σημαίνει πως η επόμενη περίοδος θα είναι περίοδος συνεχλων επαφών.

Πρώτο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών θα είναι στο Παρίσι, ενώ στις 5 Ιουνίου αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας ο Ιταλός ομόλογός του. Θα ακολουθήσουν ταξίδια σε Τυνισία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βέλγιο, Βιετνάν, Ινδονησία και Αργεντινή.

Διπλωματικές πηγές επίσης τόνισαν πως «η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, τονίζουν διπλωματικές πηγές».

Το χρονικό της υπόθεσης στον Έβρο

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους ως τουρκικού, λόγω της αλλαγής της κοίτης του ποταμού. Από την ελληνική πλευρά, είχε γίνει διάβημα προς την Τουρκία κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Το ζήτημα προέκυψε το προηγούμενο διάστημα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, με αφορμή την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους ως τουρκικού. Ο λόγος για τη θέση Μελισσοκομεία, νότια του Έβρου, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο που πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος.

Η διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για το θέμα αυτό δεν είναι νέα και σχετίζεται με την αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου, η οποία έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει, δημιουργώντας εκεί μια νησίδα.

Στην αρχική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως «καμία ξένη δύναμη δε βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος», κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «fake news».

Έβρος-Δένδιας σε ΣΥΡΙΖΑ: «Συμφωνείτε με τα fake news των ακροδεξιών sites;»

«Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», αναφέρεται, χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top