Άρση μέτρων: Σήμερα ανακοινώνεται το σχέδιο επιστροφής στη νέα κανονικότητα

Τι θα πει στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η πιο μεγάλη ώρα είναι στις… 18:00 το απόγευμα, όταν τα μάτια και τα αυτιά όλων των Ελλήνων θα είναι στραμμένα στις τηλεοπτικές οθόνες για το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποκαλύψει το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού και την επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα. 

Άνοιγμα σχολείων: Με αντισηπτικά κι ένα μαθητή ανά θρανίο

Επίσης οι υφυπουργοί θα παρουσιάσουν λεπτομερώς το σχέδιο μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα, δίνοντας κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς θα είναι η ζωή μας από εδώ και πέρα. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται στο διάγγελμά του να δώσει το γενικό περίγραμμα για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Θα ευχαριστήσει τους πολίτες για τη συμμόρφωσή τους στα μέτρα, ωστόσο θα προειδοποιήσει πως η μάχη κατά του κορωνοϊού δεν έχει κερδηθεί οριστικά. 

Θα ανακοινώσει επίσης ότι από 4 Μαΐου θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα κουρεία και θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις.

Χαρδαλιάς: Αυτό είναι το νέο στοίχημα  για τον κορωνοϊό 

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρουν έξι υφυπουργοί και ο επικεφαλής των επιστημόνων υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν τα μέτρα. Ο λόγος για τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό και επικεφαλής της task force που επεξεργάστηκε το σχέδιο, Άκη Σκέρτσο, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση και τον υφυπουργό Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Επίσης η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως θα δώσει σήμερα διευκρινίσεις ειδικά για τη λειτουργία των σχολείων.

Το σχέδιο για την επιστροφή στη «νέα κανονικότητα»

Το νέο σχέδιο που θα ανακοινωθεί σήμερα περιλαμβάνει και νέες συνήθειες που θα αποτελέσουν τη νέα καθημερινότητά μας. Αυτές είναι η χρήση μάσκας και αντισηπτικών και η κοινωνική αποστασιοποίηση. 

Πώς και με ποια σειρά θα ανοίξουν τα καταστήματα

Μάλιστα τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και οι υφυπουργοί θα υπογραμμίζουν για μια ακόμα φορά ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα αξιολογείται συνεχώς και ανά πάσα στιγμή υπάρχει το ενδεχόμενο να επιστρέψουν κάποια περιοριστικά μέτρα αν διαπιστωθεί αύξηση των κρουσμάτων. Το σχέδιο άλλωστε στην πλήρη ανάπτυξή του έχει δίμηνη διάρκεια, έως τις αρχές Ιουλίου. 

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Η επαναλειτουργία των σχολείων φαίνεται πως απασχόλησε αρκετά τόσο την κυβέρνηση, όσο και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Δεδομένη θεωρείται η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου στις 11 Μαΐου και μετά η σταδιακή επιστροφή και των υπόλοιπων μαθητών, όλων των βαθμίδων. 

Κορωνοϊός: Υποχρεωτική η μάσκα στα μέσα μεταφοράς;

Η επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει σταδιακά και με βάση την αξιολόγηση των συνθηκών

Στις 11 Μαΐου ενδεχομένως μαζί με τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου να επιστρέψουν και οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου, αλλά και του Γυμνασίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δε θα διεξαχθούν φέτος προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και στα τέλη Μαΐου, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι πιθανόν να υπάρξει μια μικρή παράταση του σχολικού έτους έως τα τέλη Ιουνίου. 

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Λεωφορεία, Μετρό, Τρόλεϊ, Τραμ και Προαστιακός θα συνεχίσουν να λειτουργούν με πληρότητα 50% για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες θα αλλάξουν οι ώρες προσέλευσης στην εργασία για τους εμποροϋπαλλήλους και τους υπαλλήλους του Δημοσίου. 

Καταργείται η έξοδος με αποστολή SMS στο 13033

Ήδη, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας ανακοίνωσε ότι τα εμπορικά καταστήματα θ’ ανοίγουν μία ώρα αργότερα γι’ αυτό το λόγο, δηλαδή στις 10 κι όχι στις 9 το πρωί. Επίσης, εξετάζεται τμηματική προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων σε τρία κύματα: στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί, με επέκταση της ώρας προσέλευσης μισή ώρα νωρίτερα.

Κατάργηση των SMS στο 13033

Στις 4 Μαΐου θα καταργηθεί επίσης η αποστολή γραπτών μηνυμάτων στο 13033 για τη μετακίνηση των πολιτών. Ωστόσο στην πρώτη φάση δε θα αρθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εκτός νομού του τόπου μόνιμης κατοικίας.

Εκκλησίες

Σε δύο φάσεις αναμένεται να γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων και για τις εκκλησίες. Αρχικά θα επιτραπεί η ατομική λατρεία και στη συνέχεια, πιθανόν το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου θα ξεκινήσουν να τελούνται λειτουργίες με την παρουσία πιστών, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες και όρια προσέλευσης. 

Ξενοδοχεία και εστιατόρια

Την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες δωδεκάμηνης διάρκειας, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ την 1η Ιουλίου πιθανόν θα ανοίξουν τα εποχιακά καταλύματα και «αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών», όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, γνωστοποιώντας, παράλληλα, ότι ο πρωθυπουργός έχει αιτηθεί κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τις μεταφορές στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Όσον αφορά στα καταστήματα εστίασης, αναμένεται να ανοίξουν στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου μαζί με τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, αλλά με την εφαρμογή αυστηρών κανόνων. Έτσι θα λειτουργήσουν μόνο με τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τα τραπέζια θα απέχουν το ένα από το άλλο τα δύο μέτρα. Οι σερβιτόροι θα εξυπηρετούν τους πελάτες, φορώντας μάσκα, ενώ θα υπάρχουν σχεδόν παντού αντισηπτικά. 

Πρωτομαγιά 

Τέλος όσον αφορά στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μετατίθεται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και μάλιστα με αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ό,τι αφορά στις διαδηλώσεις. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top