Μητσοτάκης: 500 νέες κλίνες ΜΕΘ η προτεραιότητα – Χωρίς ΦΠΑ οι δωρεές

Tηλεδιάσκεψη με τη διοίκηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) Ανδρέα Δρακόπουλο και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δωρεών του Ιδρύματος είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Έργα 2,5 δισ. με το πρόγραμμα «Α.Τρίτσης» - Πού θα γίνουν τα 20 μεγαλύτερα

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι βέλτιστοι τρόποι αξιοποίησης των πολύ σημαντικών πόρων που θα διαθέσει το Ίδρυμα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων που ανέλαβε.

Σε συνέχεια των επικοινωνιών του με εντατικολόγους και εμπειρογνώμονες του χώρου της Υγείας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τόνισε εκ νέου πως θα μεριμνήσει ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ στην Ελλάδα ανεπίτρεπτα φαινόμενα όπου απεγνωσμένοι ασθενείς επιστρατεύουν ή αναζητούν πολιτικές γνωριμίες για να εξασφαλίσουν κρεβάτι σε ΜΕΘ.

«Ομπρέλα» προστασίας για τον τουρισμό ετοιμάζει η κυβέρνηση

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να αναγνωριστεί με πολλούς τρόπους το έργο όλων των μαχητών πρώτης γραμμής και ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση φρόντισε για την καταβολή έκτακτου Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Επεσήμανε ακόμα τη σημασία της κατάρτισης και χρηματοδότησης προγραμμάτων για την εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού που θα υπηρετήσει στις ΜΕΘ.

Συζητήθηκαν επίσης άλλα μέτωπα όπου το ΙΣΝ, χάρη στην πλούσια εμπειρία του, μπορεί να βοηθήσει τις δημόσιες υπηρεσίες, με προηγμένες πρακτικές που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό, όπως η περαιτέρω αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον χώρο της υγείας.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο σας. Να ξαναπώ ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για τη νέα μεγάλη δωρεά την οποία κάνετε και η οποία, προφανώς, σε μεγάλο βαθμό θα αφορά και την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του Covid-19. Εξάλλου, είστε παλιοί γνώριμοι και στο χώρο της Υγείας. Κάνατε σημαντικότατες δωρεές όταν τα πράγματα ήταν σε συνθήκες κανονικότητας και ευχαριστούμε πάρα πολύ που, για άλλη μία φορά, έρχεστε να συνεισφέρετε σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα.

Πρέπει να πούμε βέβαια ότι επειδή υπήρξε μία, θα έλεγα, ασυνήθιστη για τα δεδομένα της χώρας συμμόρφωση και αίσθηση εθνικής αποστολής, τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από ό,τι πολλές άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο.

Αυτό, όμως, αυξάνει τις υποχρεώσεις να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη φάση. Ξέρουμε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η πανδημία θα επιστρέψει το φθινόπωρο. Και γνωρίζουμε επίσης πάρα πολύ καλά ότι ξεκινήσαμε να αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση από μία συνθήκη σαφέστατα υποδεέστερη άλλων χωρών ως προς τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας (…) 
Προφανώς, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η αύξηση των κρεβατιών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε η χώρα μας να φτάσει γρήγορα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προσθέσουμε -πέρα και πάνω από τα κρεβάτια τα οποία ήδη έχουμε προσθέσει και τα κρεβάτια τα οποία ήδη έχουμε εξασφαλίσει από άλλες ιδιωτικές χορηγίες- περί τα 500 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
(…) 
Υπάρχει ένα δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο μας αφορά ιδιαίτερα, για την ψηφιοποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας έτσι ώστε όλοι οι ασθενείς να αποκτήσουν πια έναν ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή. Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό -το οποίο ξέρω ότι απασχολεί κι εσάς πάρα πολύ- κυρίως όσον αφορά και την κατάρτιση των νοσηλευτών οι οποίοι θα εργάζονται αποκλειστικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και υπάρχει και μία σημαντική διάσταση που αφορά την έρευνα και τη χρηματοδότηση ενδεχομένως ενός εθνικού ερευνητικού προγράμματος για ελέγχους και ιχνηλάτηση των ιών.
 
Είναι κάποιες πρώτες σκέψεις τις οποίες εμείς έχουμε κάνει και μας ενδιαφέρει πολύ να ακούσουμε και τις δικές σας τοποθετήσεις γύρω από το θέμα αυτό.
 
 

ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ ΟΙ ΔΩΡΕΕΣ
 

Θα ήθελα να κλείσω, λέγοντας ότι έχουμε αποδείξει και την έμπρακτη υποστήριξή μας στο σημαντικό κοινωφελές έργο το οποίο διαδραματίζεται συνολικά στην Ελλάδα και με το γεγονός ότι απαλλάξαμε όλες τις δωρεές από τον ΦΠΑ. Αυτό είναι μια σημαντική δυνατότητα η οποία δίνεται πια στα ιδρύματα, ώστε ουσιαστικά να αυξήσουν τις προσφορές τους για κοινωφελείς σκοπούς”.
 
Ο κ. Δρακόπουλος ανέφερε πως το Ίδρυμα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων, επιδιώκοντας να συμπληρώσει και όχι να αναπληρώσει την κρατική μέριμνα.
 
«Σημαντικοί, άμεσοι στόχοι είναι να στηρίξουμε ενεργά τους γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και τους υπαλλήλους υποδομών και καθαρισμού των ΜΕΘ, σε όλα τα Νοσοκομεία Αναφοράς για τον Covid-19, να διασφαλίσουμε τη σίτιση εκείνων που έχουν ανάγκη και να στηρίξουμε ψυχολογικά τους πιο ευάλωτους. Μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι να εξετάσουμε πώς να εντάξουμε στην Πρωτοβουλία για την Υγεία εκείνες τις υποδομές και δράσεις που θα βοηθήσουν τη χώρα μας σε αντίστοιχες προκλήσεις στο εγγύς μέλλον. Και τέλος, σε βάθος χρόνου, να στηρίξουμε εκείνους που θα αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που είναι βέβαιο πως θα πλήξουν τους ασθενέστερους μόλις τελειώσει η υγειονομική κρίση», δήλωσε, μεταξύ άλλων.
 
Από την πλευρά της κυβέρνησης, στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
 
Από την πλευρά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος συμμετείχαν, εκτός από τον Πρόεδρο Ανδρέα Δρακόπουλο, οι Εμμανουήλ Βαζαίος, Στέλιος Βασιλάκης, Γιάννης Ζερβάκης, Χριστίνα Λαμπροπούλου, Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, Παναγιώτης Παντελάτος, Πάνος Παπούλιας, Εύα Πολυζωγοπούλου, Βασίλης Τσάμης και οι ειδικοί σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, Τάκης Κουλουβάρης και Θεοκλής Ζαούτης.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top