Αυστηρότερα μέτρα για κορωνοϊό: Φρένο στις συγκεντρώσεις πολλών ατόμων

Πρόστιμο 1.000 ευρώ σε όσους δεν υπακούσουν στο μέτρο

Σε ισχύ βρίσκεται από σήμερα η απαγόρευση της συναθροίσεως από 10 άτομα και πάνω, την οποία αποφάσισε χθες η κυβέρνηση, στη μάχη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στους παραβάτες θα υπάρχει πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά άτομο.

Οριστικό: Απαγορεύθηκαν οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων

Χρυσοχοΐδης προς ΕΛΑΣ: Να αντιμετωπισθούν όσοι δεν πειθαρχούν στα μέτρα

Η κυβέρνηση έχει στείλει το μήνυμα πως η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και ήδη πλέον λειτουργούν μόνο συγκεκριμένα καταστήματα, για την απαραίτητη κίνηση και τροφοδοσία της αγοράς.

Όπως όλα δείχνουν, αυτό δε θα είναι το τελευταίο μέτρο της κυβέρνησης, με έσχατο, φυσικά, αυτός της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Όλα, όμως, θα εξαρτηθούν τόσο από την πορεία εξάπλωσης του ιού, όσο και από το ποσοστό συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα.

Συγκεκριμένα, είναι ανοικτά τα εξής καταστήματα:

-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες. Σημειώνεται ότι όσον αφορά τα σούπερ μάρκετ πλέον λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο.

-    Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων.

-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (ντελίβερι) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).

-    Πρατήρια υγρών καυσίμων (βενζινάδικα)

-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)

-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων

-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών και καθαριστήρια

-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και courier

-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων

-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών

-    Γραφεία τελετών (κηδειών)

-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας με τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης

-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Την ίδια ώρα, ανοικτά αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση ή μοναχά για συγκεκριμένες εμπορικές δραστηριότητες παραμένουν:

-    Καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες.

-    Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop).

-    Σούπερ μάρκετ και φαρμακεία που βρίσκονται σε καταστήματα του λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop), σε εκπτωτικά καταστήματα (outlets), σε εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

-    Εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top