Κορωνοϊός: Το απόρρητο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων

Μέγαρο Μαξίμου

Το απόρρητο σχέδιο «Άρτεμις», για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, πιθανότατα εντός της ημέρας θα τεθούν σε λειτουργία δύο νέα κέντρα επιχειρήσεων -υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενω ένα τρίτο, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι υπό σύσταση και θα έχει εποπτικό ρόλο.

Ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων θα αναπτυχθεί μεταξύ ΓΑΔΑ - Αρχηγείου ΕΛΑΣ - Συντονιστικού Κέντρου Πυροσβεστικης.

Κορωνοϊός: Ποιοι πρέπει να κάνουν το τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Σύμφωνα με το σχέδιο, μια δεξαμενή 150 ανακριτικών υπαλλήλων στελεχώνει το κέντρο της ΓΑΔΑ με αρμοδιότητα τον εντοπισμό των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τη λήψη μέτρων καραντίνας.

Κατόπιν πρόβλεψης στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποκτά πλέον πρόσβαση σε πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία και τον τόπο κατοικίας όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό. Το άρθρο 19 της ΠΝΠ συγκεκριμένα προβλέπει ότι «ο ΕΟΔΥ παρέχει προς τη ΓΓΠΠ για λόγους επιχειρησιακής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών, δίχως τον προσδιορισμό προσωπικών στοιχείων ταυτότητας».

Αναλύοντας τα δεδομένα και ανάλογα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουμάτων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα μπορέσει να ενεργοποιήσει σχέδια για τη δημιουργία π.χ. υπαίθριων ή πλωτών νοσοκομείων σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top