Η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία κλειστών κέντρων και σε βραχονησίδες

Μηταράκης: Φεύγουν άμεσα από τα νησιά 2.000 πρόσφυγες

Στην ψήφιση τροπολογίας με την οποία θα φύγουν άμεσα από τα νησιά 1.000 μετανάστες που έχουν πάρει άσυλο και στην μεταφορά στην ενδοχώρα άλλων 1.000 για ανθρωπιστικούς λόγους, προχωρά η κυβέρνηση.

Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον Θέμα 104,6 FM, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι εξετάζεται η δημιουργία δομών και σε μικρά νησιά.

Μηταράκης: Αυτή η ασύμμετρη απειλή δεν έχει σχέση με την προσφυγική κρίση

«Η ψήφιση της τροπολογίας γίνεται επειδή οι 1.000 δικαιούχοι ασύλου δεν δέχονται μέχρι τώρα να φύγουν από τα νησιά», εξήγησε ο υπουργός.

Όσο για τους άλλους 1.000, που θα μεταφερθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, πρόκειται για ανθρώπους που έχουν φτάσει στη χώρα πριν την 1η Ιανουαρίου 2019.

«Είναι και ένα επιχείρημα κατά όσων λένε ότι δημιουργούνται μόνιμες κοινότητες μεταναστών στα νησιά» σημείωσε ο κ. Μηταράκης.
Σύμφωνα με τον υπουργό «από τον Ιούλιο έχουν φύγει από τα νησιά 18.300 μετανάστες. Οι 6.200 εξ αυτών είναι πρόσφυγες που έχουν φύγει από τις αρχές Ιανουαρίου και έτσι στα τέλη Φεβρουαρίου ήταν οριακά λιγότεροι από ό,τι στα τέλη Ιανουαρίου». «Στόχος είναι κάθε μήνα να υπάρχει λιγότερος κόσμος στις δομές των νησιών και στο τέλος να κλείσουν αυτές οι δομές» πρόσθεσε.

Ανοικτό το ενδεχόμενο κατασκευής κλειστών κέντρων σε βραχονησίδες

Ερωτηθείς για σενάρια περί κατασκευής κλειστών κέντρων σε μικρά νησιά ή νησίδες ο κ. Μηταράκης είπε ότι «κοιτάμε κάθε δυνατότητα που είναι τεχνικά εφικτή και δεν υπάρχει ζήτημα ασφαλείας. Υπάρχουν περιοχές που είναι βατές και κατάλληλες και μπορεί να χρησιμοποιηθούν, εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές».

«Τα ξερονήσια, όπως το λέτε, ακούγεται ακραίο. Υπάρχουν όμως περιοχές οι οποίες είναι βατές, είναι προσβάσιμες, είναι κατάλληλες, οι οποίες είναι κατάλληλες. Κοιτάμε διάφορες εναλλακτικές λύσεις» σημείωσε, αλλά απέκλεισε τον Άη Στράτη από το σενάριο.

Υπενθυμίζεται ότι για το ενδεχόμενο αυτό ρωτήθηκε και ο Στέλιος Πέτσας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα την Τετάρτη.

Πέτσας στο Star: Τα νέα σχέδια αντιμετώπισης της ασύμμετρης απειλής

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε διπλωματικά, χωρίς να αποκλείσει όμως το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, ότι αυτή τη στιγμή το σχέδιο της κυβέρνησης  περιλαμβάνει κλειστές δομές, επιτάχυνση ασύλου και επιτάχυνση επιστροφών.

Για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για όσους μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου και την απόφαση του ΚΥΣΕΑ ο κ. Μηταράκης είπε: «Δημιουργείται άμεσα ένα κλειστό κέντρο στις Σέρρες όπου θα μεταφερθούν όσοι μπήκαν στα νησιά από την 1η Μαρτίου», διευκρινίζοντας, σχετικά με το ενδεχόμενο να μεταφερθούν και στην Αττική, ότι έχουμε πει μόνο για τις Σέρρες.

«Είμαστε σε επαφές με τις πρεσβείες των κρατών αυτών, θα ολοκληρωθούν οι δικογραφίες και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες. διακρατικά ή πολυμερώς μέσω της ΕΕ θα γίνουν οι απελάσεις», κατέληξε.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top