Δένδιας: Σκηνοθέτης ο Ερντογάν στο δράμα των μεταναστών

Μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα από τον ΥΠΕΞ της Αυστρίας

Τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν «φωτογράφισε» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σαν τον «σκηνοθέτη» του δράματος των μεταναστών στον Έβρο, στις κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ,  με τον οποίο συναντήθηκε στην Αθήνα.  

Συνάντηση Νίκου Δένδια με τον Αυστριακό ομόλογό του

«Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Τούρκου ομόλογού μου ότι η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016, η Άγκυρα την παραβιάζει ανερυθρίαστα, όχι μόνο διατυμπανίζοντας ότι τα σύνορα της είναι ανοικτά, αλλά και διευκολύνοντας χιλιάδες ανυποψίαστους ανθρώπους να μεταβούν στα χερσαία σύνορα ή τη θαλάσσια οριογραμμή μας. Συνεπώς, αυτό το μείγμα της επιθετικής εργαλειοποίησης του δράματος αυτών των ανθρώπων έχει συγκεκριμένο σκηνοθέτη» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών,  ο οποίος πρόσθεσε:   

«Πρόκειται για ασύμμετρη απειλή για την Ευρώπη, μια απειλή που έχει οργανωθεί και ενισχυθεί λόγω και έργω από την τουρκική πλευρά, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις όπως η κατασκευή και η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η παρότρυνση των τουρκικών αρχών προς τους μετανάστες να κινηθούν προς τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα». 

Μητσοτάκης: Θα περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας

«Η Ελλάδα σήμερα υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης, προφανώς, όχι από τις χιλιάδες δυστυχισμένων ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα μίας οργανωμένης και απόλυτα καταδικαστέας χειραγώγησης, αλλά από την πρωτοφανή σε κυνισμό απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς ως πιόνια για την άσκηση διπλωματικών πιέσεων προς την Ευρώπη. Πιέσεων που περιλαμβάνουν τη χρήση ανήλικων παιδιών ως αιχμή του δόρατος» τόνισε επίσης ο κ. Δένδιας. 

Για το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της προσεχούς Παρασκευής ανέφερε ότι θα συζητηθεί η συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος και  ότι έχει ήδη ενημερώσει τηλεφωνικά μεγάλο αριθμό ομολόγων του, καθώς και τους πρεσβευτές της ΕΕ και των μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ.  

Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Έβρο, μαζί με τους προέδρους της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ανέφερε ότι «αυτό είναι, ήδη, μία ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης από πλευράς και των τριών ευρωπαϊκών 

ΥΠΕΞ ΑΥΣΤΡΙΑΣ: ΚΥΝΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ  

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας εξέφρασε από την πλευρά του την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας του στην Ελλάδα και την ικανοποίηση για την έναρξη των διαδικασιών της Frontex, ενώ ανακοίνωσε ότι η Αυστρία θα στείλει 1 εκατ. ευρώ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, όπως και  βοήθεια σε είδος και ανθρώπινο δυναμικό. «Ήδη, 14 στελέχη βρίσκονται στην Ελλάδα και είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε περισσότερο προσωπικό προκειμένου να ενισχύσουμε τις προσπάθειες στη μεθόριο, είτε διμερώς είτε μέσω της Frontex», ανακοίνωσε επίσης.   

«Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να στείλουμε ένα μήνυμα. Και από δικής μας πλευράς θα είναι μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση για όλα όσα κάνει και προσπαθεί να επιτύχει στα ελληνικά σύνορα» υπογράμμισε ο κ. Σάλενμπεργκ.     

Ανακοίνωσε ακόμα ότι η Αυστρία θα στείλει επίσης 3 εκατ. ευρώ άμεσης βοήθειας στην περιοχή του Ιντλίμπ της Συρίας για τους εσωτερικά εκτοπισμένους, ώστε να παραμείνουν εκεί, ενώ ήταν καυστικός σχετικά με τη στάση της Τουρκίας.    «Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά κυνικής πολιτικής από πλευράς της Τουρκίας, που γίνεται εις βάρος των ευάλωτων ανθρώπων, οι οποίοι στέλνονται με παραπληροφόρηση στα σύνορα» ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας.  
   
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top