Το χρονικό της κόντρας για Ξάνθη-ΠΑΟΚ που έκανε άνω-κάτω και την πολιτική

Η εισήγηση της ΕΕΑ και οι βαριές αλληλοκαταγγελίες

Δείτε το βίντεο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Άνω-κάτω έχει κάνει πολιτική και ποδόσφαιρο η υπόθεση της εισήγησης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθης. 

Πώς έφτασε ο Μητσοτάκης στην αλλαγή του νόμου και τη διαγραφή Ζαγοράκη

Η ίδια υπόθεση έχει επιφέρει ήδη σαν «παράπλευρες απώλειες»  τη διαγραφή του ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη από τη ΝΔ, την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου από την κυβέρνηση, τη σφοδρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και την εκτός ορίων ένταση στις σχέσεις μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, που είναι οι δύο ομάδες-φαβορί για τον φετινό τίτλο της Superleague

Αυτή είναι η τροπολογία της κυβέρνησης για ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Πώς ξεκίνησε όμως η υπόθεση;

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Στις 4/12/2019 η ΠΑΕ Ολυμπιακός προσέφυγε στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ζητώντας να διασαφηνιστεί η σχέση μεταξύ των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθης. 

Αφορμή ήταν ότι, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό One, η κυπριακή εταιρεία που απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία της Ξάνθης (γήπεδο και προπονητικό κέντρο) φαινόταν να είναι «συνδεδεμένη» με τον ανιψιό του Ιβάν Σαββίδη, Ιωάννη Καλπαζίδη. 

Κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού  Αθλητισμού στις 17/1/2020, ο ΠΑΟΚ υποστήριξε ότι ο Ιωάννης Καλπαζίδης είναι τρίτος ξάδελφος του Ιβάν Σαββίδη και πως θα μπορούσε να αγοράσει μια ομάδα, επικαλούμενος τον ΚΑΠ (κανονισμό αγώνων ποδοσφαίρου), που αναφέρει ότι από τρίτο βαθμό συγγένειας και μετά (με ήδη ιδιοκτήτη ΠΑΕ), δεν απαγορεύεται σε κάποιον να αγοράσει μετοχές σε μια άλλη ΠΑΕ.

Αναφέρθηκε επίσης ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν ανήκει στον πρόεδρό της Ιβάν Σαββίδη, αλλά στην εταιρία Dimera, η οποία κατά το 91% ανήκει στον γιο του Ιβάν, Νίκο Σαββίδη, ενώ το 9% ανήκει στη σύζυγο του Ιβάν Σαββίδη, Κυριακή.

Η ΠΑΕ Ξάνθη είχε υποστηρίξει επίσης ότι το γήπεδο για το οποίο έγινε η καταγγελία δεν ήταν το επίσημο προπονητικό κέντρο της ομάδας, αλλά ένα ακίνητο με ξενοδοχείο και γήπεδο, ιδιοκτησίας των δύο επιχειρηματιών-μεγαλομετόχων της ομάδας. 

Η ομάδα της Ξάνθης είχε να αντιμετωπίσει από την πλευρά της και την καταγγελία για προσκόμιση ανακριβών στοιχείων για την αδειοδότησή της, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα, για την οποία της επιβλήθηκε πρόστιμο 200.000 ευρώ από την Επιτροπή Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ (Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας) στις 21/1/2020, η οποία και ανακάλεσε την άδεια συμμετοχής της ΠΑΕ Ξάνθης στη Super League. 

Η Απόφαση Της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού Για ΠΑΟΚ-Ξάνθη

Τη Δευτέρα 27/1 στη συνεδρίασή της η ΕΕΑ αποφάσισε να εισηγηθεί στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ αποβολή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης από το πρωτάθλημα με ψήφους 3-2. Αποφασίστηκε η ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής του Δικεφάλου του Βορρά για την υπόθεση πολυιδιοκτησίας και της Ξάνθης για το μετοχολόγιο της.

Οι Αντιδράσεις Για Την Απόφαση Υποβιβασμού Του ΠΑΟΚ

Η απόφαση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία υποστήριξε ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αντικατέστησε δύο μέλη της ΕΕΑ δύο ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, τα οποία και ψήφισαν υπέρ του υποβιβασμού του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και επανέλαβε ότι ο νόμος θέτει κώλυμα για τους συγγενείς μέχρι τρίτου βαθμού και όχι πιο μακρινούς, όπως ο Ι. Καλπαζίδης.  

Για την αντικατάσταση δύο μελών της ΕΕΑ  κατήγγειλε σήμερα Τρίτη (28/1)  τον κ. Αυγενάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι εξαπάτησε την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης: Να παραιτηθεί ο Αυγενάκης

Ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Τwitter: «Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση». Η ανάρτηση του όμως αυτή τη φορά προκάλεσε την αντίδραση της… ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Αυγενάκης: Δεν υποβιβάζονται ιστορικές ομάδες χωρίς απόλυτη τεκμηρίωση

Στην ανακοίνωσή του ο Ολυμπιακός υποστηρίζει από την πλευρά του ότι ο μόνος υπαίτιος για τα όσα συμβαίνουν γύρω από αυτή την απόφαση είναι ο Ιβάν Σαββίδης: «Αυτός που κηλιδώνει την ιστορία του ΠΑΟΚ και τον έχει φέρει σε αυτή την τραγική θέση λέγεται Ιβάν Σαββίδης. Ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ δεν έχει αντιληφθεί ότι οι πρακτικές που ακολούθησε και ακολουθεί στην επιχειρηματική του διαδρομή, γνωστές σε όλους, δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν στην Ελλάδα μόνο και μόνο γιατί έγινε ιδιοκτήτης του ιστορικού ΠΑΟΚ. Ο κ. Σαββίδης πιστεύει ότι με χρήματα μπορεί να αγοράζει ΠΑΕ της Super League και με αυτό τον τρόπο να κερδίζει το πρωτάθλημα, παίζοντας φιλικά παιχνίδια μαζί τους…». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top