Σακελλαροπούλου: Η επιλογή συναίνεσης από Μητσοτάκη και το ρεκόρ… Παπούλια

Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου

«Εύχομαι από καρδιάς να αποτυπώσει τη συναίνεση που τόσο επιθυμούν οι Έλληνες. Σε μία κρίσιμη συγκυρία η Βουλή έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει».

Με αυτή τη φράση έκλεισε το διάγγελμά του το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου ανακοίνωσε την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

To παρασκήνιο της επιλογής Σακελλαροπούλου από τον Μητσοτάκη

Πού ήταν ο Παυλόπουλος όταν ανακοίνωνε ο Μητσοτάκης τη Σακελλαροπούλoυ

Η πρόεδρος του ΣτΕ, η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, είχε λάβει νωρίτερα το μεσημέρι το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού, στο οποίο της ανακοίνωνε οριστικά την απόφασή του να την προτείνει για διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου.

Φυσικά, είχαν προηγηθεί αρκετές επικοινωνίες μεταξύ του πρωθυπουργού και της προέδρου του ΣτΕ, από τον Οκτώβριο, όπου συζητήθηκε για πρώτη φορά το όνομά της.

Σακελλαροπούλου: Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση Μητσοτάκη

Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος: Την Κ. Σακελλαροπούλου προτείνει ο Μητσοτάκης!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πατρότητα της ιδέας ανήκει στην υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο πρωθυπουργός είχε εικόνα της πορείας της ανώτατης δικαστικού και ιδιαίτερη εκτίμηση για το έργο της.

Ωστόσο, τα ονόματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν πολλά, ανάμεσα στα οποία και το όνομα του νυν ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλου.

Η πολυπόθητη – για τον πρωθυπουργό – συναίνεση, αλλά και η επιθυμία του να είναι αυτός που θα προτείνει την πρώτη γυναίκα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οδήγησαν στην υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου.

Κυνηγώντας το ρεκόρ του... Παπούλια

Από την κυβέρνηση αναφέρουν πως ο στόχος είναι η πρόταση του κ. Μητσοτάκη να ξεπεράσει τις 200 ψήφους.

Ωστόσο, είναι διόλου απίθανο να φτάσει κοντά (ή ακόμη και να ξεπεράσει) το ρεκόρ του Κάρολου Παπούλια, που είχε αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2005 με 279 ψήφους.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι ένα υπερκομματικό πρόσωπο, με αναγνωρισμένη πορεία και ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι αυτό θα φέρει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση, εάν θελήσει να καταψηφίσει την υποψηφιότητά της.

Άλλωστε, όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει σε πρόσφατη συνέντευξή του, η πρότασή του θα ήταν τέτοια που τα υπόλοιπα κόμματα θα πρέπει να δικαιολογήσουν γιατί την απορρίπτουν, εάν την απορρίψουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική σε Μητσοτάκη - "Θα αποφασίσουμε με σοβαρότητα για τον ΠτΔ"

Ποια θα είναι η στάση των υπόλοιπων κομμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκαθάρισε μέχρι πρόσφατα ότι στηρίζει μόνο την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου, σίγουρα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση καθώς επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα είχε τοποθετηθεί η κυρία Σακελλαροπούλου στην προεδρία του ΣτΕ, από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Το Κίνημα Αλλαγής, από την άλλη, είχε μεν ξεκαθαρίσει ότι δε θα στηρίξει υποψήφιο που δεν προέρχεται από την Κεντροαριστερά, ωστόσο η κυρία Σακελλαροπούλου δεν ανήκει σε κάποιον πολιτικό χώρο.

Οι βουλευτές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ φτάνουν τους 266. Με δεδομένο ότι το ΚΚΕ αναμένεται να κρατήσει την πάγια θέση και να μη ψηφίσει την πρόταση του πρωθυπουργό για την ΠτΔ, για να ξεπεραστεί το ρεκόρ του Παπούλια θα πρέπει να ψηφίσουν από κοινού οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός να επισπεύσει τις διαδικασίες και η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου. Όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, πιθανόν να χρειαστεί μόνο μία ψηφοφορία για την ανάδειξη της κυρίας Σακελλαροπούλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Σακελλαροπούλου: «Τιμάται η Δικαιοσύνη και η σύγχρονη Ελληνίδα»

Πολλοί ήταν η δημοσιογράφοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Μεταξουργείο, για να αποσπάσουν μία δήλωσή της.

«Δεν έχω καμία δήλωση πέρα από όσα δήλωσα ήδη χθες, σας ευχαριστώ θερμά» είπε η κυρία Σακελλαροπούλου στις κάμερες, επισημαίνοντας ότι ισχύουν όσα είπε χθες στο ΑΠΕ – ΜΠΕ  πως «τιμάται η Δικαιοσύνη και η σύγχρονη Ελληνίδα».

Την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της από τον κ. Μητσοτάκη, ανακοίνωσε ότι απέχει από τα καθήκοντά της. Πλέον, αναμένεται να παραιτηθεί από Πρόεδρος του ΣτΕ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top