Κριτική στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό από την αντιπολίτευση

Επαναφορά της 13ης σύνταξης ζήτησε η Γεννηματά

Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική άσκησαν και οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό που ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ στη Βουλή με την ψηφοφορία.  Παρότι το αντικείμνενο της συζήτησης ήταν οικονομικό, ήταν αρκετές οι αναφορές στις προκλήσεις της Τουρκίας, όπως από την κ. Γεννηματά, η οποία ζήτησε να δοθεί «δυναμική απάντηση» στον Ερντογάν.   

Προϋπολογισμός: Παράθυρo για νέα θετικά μέτρα από Μητσοτάκη

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ  13ΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ      

«Πιστεύουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αυτή την προοδευτική αλλαγή», υποστήριξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και ανήγγειλε ότι το ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει πρόταση νόμου και για την επαναφορά της 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους, τώρα. «Να νομοθετήσουμε τώρα. Είναι οι άνθρωποι που έπληξε πάνω από όλους η κρίση. Τους το οφείλουμε», ανέφερε, καλώντας την κυβέρνηση να ανταποκριθεί.

Με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό συνεχίζεται η ίδια πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε η πρόεδρος του Κινήματος.  «Από την «εικονική κανονικότητα» που παρουσιάζει, στη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε. Οι αδικίες δεν αντιμετωπίζονται με την πολιτική σας», υποστήριξε.  

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε  ότι με τον προϋπολογισμό «επιδεινώνετε περαιτέρω την αρνητική σχέση της άμεσης προς την έμμεση φορολογία εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Από την πολιτική σας απουσιάζει επιδεικτικά κάθε μέτρο για τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα που ήταν οι πρώτοι που υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης και είναι οι τελευταίοι στις ελαφρύνσεις. Απουσιάζει κάθε μέτρο για τους συνταξιούχους, το κοινωνικό κράτος, τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Όπως και από το σχέδιο Ηρακλής για την ενίσχυση των Τραπεζών και την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων, λείπει κάθε μέτρο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών, από τους πλειστηριασμούς».

Τσακαλώτος στη Βουλή: Δώστε επίδομα και για το… ρεμπέτικο

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: ΒΑΘΙΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 

«Βαθιά αντιλαϊκό» χαρακτήρισε τον  προϋπολογισμό ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν διαφοροποιείται από αυτήν της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεψε ότι έρχεται νέα φοροεπίδρομη. «Ο προϋπολογισμός του 2020, όχι απλά δεν αναιρεί την τεράστια φορολογική επιβάρυνση του λαού που φόρτωσαν στις πλάτες του ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά φέρνει καινούργια, πρόσθετα βάρη» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

«Φυσικά, ο προϋπολογισμός αυτός δεν έχει μόνο χαμένους. Η ταξική πολιτική σε επίπεδο φορολογίας φαίνεται, αν δει κανείς πως το μοναδικό κονδύλι φόρων που μειώνεται, είναι η φορολογία των επιχειρήσεων» είπε ο κ. Κουτσούμπας.«Η φοροεπίθεση εντείνεται στο λαό. Οι συνολικοί φόροι, αυξάνονται κατά 800 εκατομμύρια ευρώ, φτάνουν στα 52,2 δισ. ευρώ. Οι έμμεσοι φόροι που ξεζουμίζουν κυριολεκτικά τους εργαζόμενους, αυξάνονται κατά 700 εκατομμύρια ευρώ, φτάνουν τα 28,6 δισ., ενώ ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, αυξάνεται επίσης κατά 300 εκατ. ευρώ στα 11,4 δισ. από 11,1 δισ. το 2019» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, για τα στοιχεία του προϋπολογισμού της κυβέρνησης.

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΪΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ 

«Προϊόν δημιουργικής λογιστικής που πατάει σε γυάλινα πόδια με πολλά επισφαλή στοιχεία και με νούμερα που δεν βγαίνουν», χαρακτήρισε, μιλώντας στη Βουλή, το σχέδιο του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, και πρόσθεσε ότι είναι προορισμένος να αποτύχει «γιατί δεν έχετε σχέδιο», όπως χαρακτηριστικά είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Είστε ίδιοι σε πολλά πράγματα με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Βελόπουλος συνεχίζοντας την κριτική του προς τη ΝΔ και πρόσθεσε. «Βγήκε δική σας υπουργός και είπε για τις ιδιωτικοποιήσεις ότι "εφαρμόζουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ". Τότε γιατί κάναμε εκλογές και δεν αφήνατε τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνάει;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΑΠΑΤΗΛΗΣ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ    

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση της ΝΔ από τον Γραμματέα του ΜεΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίο  υποστήριξε  ότι ο Προϋπολογισμός της για το 2020, διακρίνεται από έλλειψη τόλμης και βασικών αξιών, δεν συνιστά σοβαρή οικονομική λύση αλλά ανεύθυνη υπακοή στους δανειστές και αναδεικνύει τις επιταγές της νεοφιλεύθερης βαρβαρότητας.

«Το στοίχημα θα κριθεί από τη συναίσθηση της τρικυμίας που έρχεται. Όμως δεν είστε οι πραγματικοί κυβερνήτες, το πηδάλιο, είναι σε άλλα χέρια. Αποκρύπτετε πού πραγματικά βρισκόμαστε, και είναι δεδομένο ότι σε 12 μήνες θα τον έχετε αποποιηθεί», τόνισε για τον Προϋπολογισμό ο κ. Βαρουφάκης.

«Ο Προϋπολογισμός σας είναι η κορύφωση μιας 10ετούς απατηλής απόκρυψης της χρεοκοπίας που διακόπτεται με πλαστική ανάπτυξη, τον οποίο κρύβετε στις τσιμεντόπλακες της λιτότητας. Κινδυνεύει να μείνει στην Ιστορία ως άλλο ένα ευχολόγιο μιας μνημονιακής νύχτας» σημείωσε.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top