Δένδιας: Κοινή αντίληψη με Σ. Αραβία κατά των μνημονίων Λιβύης - Τουρκίας

Συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα Βασιλιά Σαλμάν ο Υπουργός Εξωτερικών

Εξαιρετικά πετυχημένη χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Βασιλιά Salman της Σαουδικής Αραβίας ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε επίσης στο Ριάντ με το υπουργό Εξωτερικών, Faisal bin Rahman, τον Υπουργό Επικρατείας κ. Jubeir,  τον επικεφαλής του επενδυτικού Ταμείου της Σαουδικής Αραβίας και τον Πρόεδρο της ARAMCO κ. Rumayyan.

Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας συζήτησαν «αφ’ ενός μεν  τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης».  

«Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε από κοινού να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα έχουμε επαφές για συντονισμό ενεργειών, από εκεί και πέρα»» πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας.  

Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι είχε την ευκαιρία να επαινέσει  τη σαουδαραβική ηγεσία για την ψύχραιμη στάση την οποία τήρησε κατά την πρόσφατη επίθεση με πύραυλους εναντίον των εγκαταστάσεων της ARAMCO, «επίθεση η οποία απειλεί όχι μόνο την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και την οικονομία ολόκληρου του πλανήτη».

Όπως επισήμανε, «Η Σαουδική Αραβία είναι ένα κράτος-κλειδί για την περιοχή και όλα τα κράτη του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλειά της και την εδαφική της ακεραιότητα».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε τέλος σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν  συμμερίζονται από τη σαουδαραβική πλευρά τις ανησυχίες που υπάρχουν για την κατάσταση στη Λιβύη και την παρέμβαση της Τουρκίας εκεί:  

«Το γεγονός ότι με δέχτηκε ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας κάτι σημαίνει. Όπως, επίσης, κάτι σημαίνει ότι έχουμε κοινή αντίληψη για κάτι που είναι αρκετά μακριά από τα σύνορά τους, στη Μεσόγειο. Νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα με ιδιαίτερες γεωπολιτικές ευαισθησίες. Καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά πως αυτά τα δύο memoranda λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top