Συνάντηση Δένδια με Ντιμιτρόφ και Τσεκάι τη Δευτέρα

Άτυπο πρόγευμα εργασίας των 20 ΥΠΕΞ της ΕΕ

Άτυπο πρόγευμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με προσκεκλημένους τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, καθώς και τον ασκούντα χρέη Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, διοργανώνει το πρωί της Δευτέρας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, προ της έναρξης των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ).

Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή που ενημέρωσε το STAR: «Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε σειρά ενεργειών της ελληνικής διπλωματίας να στηρίξει εμπράκτως τη διεύρυνση της ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η ευρωπαϊκή προοπτική των οποίων είναι προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήδη από το 2003, όταν υιοθετήθηκε η ατζέντα της Θεσσαλονίκης". "Αυτό προκύπτει άλλωστε και από την επιβεβαιωμένη συμμετοχή άνω των 20 Υπουργών Εξωτερικών τη ΕΕ, που υπερβαίνει κατά πολύ τη συνήθη συμμετοχή σε αντίστοιχες εκδηλώσεις», αναφέρει.

Δένδιας: «Προϊόν εκβιασμού το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη»

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι: «Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας». Η Κομισιόν θα εκπροσωπηθεί από τον αρμόδιο Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρχέλεϊ, καθώς και από τη Γενική Γραμματέα της ΕΥΕΔ, Χέλγκα Σμίτ. 

Σημειώνει δε ότι: «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα καίρια πρωτοβουλία, καθώς θα δώσει την ευκαιρία για μια γόνιμη, με άτυπο χαρακτήρα, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εταίρων για το πως θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με τη διεύρυνση, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου αλλά και των γαλλικών προτάσεων αναφορικά με τη μεθοδολογία της διεύρυνσης». 

Αθανάσιος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top