Ψήφος απόδημων: Εγκρίθηκε επί της αρχής – Οι τελευταίες αλλαγές

Επιφυλάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για την τελική του στάση στην ψηφοφορία

Ολομέλεια Βουλής

Με 205 θετικές ψήφους βουλευτών εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέιδο για την ψήφο των απόδημων στον τόπο κατοικίας τους.

Τη θετική τους ψήφο στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής έδωσαν η ΝΔ (158 βουλευτές), το Κίνημα Αλλαγής (22 βουλευτές), το ΚΚΕ (15 βουλευτές) και η Ελληνική Λύση (10 βουλευτές).

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την τελική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ολομέλεια της βουλής, ενώ καταψήφισε το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι τελευταίες αλλαγές στο νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τα στοιχεία που παρουσίασε στη βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου οι Έλληνες του εξωτερικού που διαθέτουν ΑΦΜ είναι περίπου 407 χιλιάδες.

Εξ αυτών, περίπου 340.000 έχουν ενεργή φορολογική δήλωση και θα μπορούν να ψηφίσουν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση, που αφορά τις υποψηφιότητες των Ελλήνων του εξωτερικού στα ψηφοδέλτια επικρατείας.

Βάσει αυτής, θα υπάρχει η δυνατότητα στα κόμματα να μπορούν να έχουν μέχρι τρεις υποψηφίους βουλευτές στα ψηφοδέλτια Επικρατείας τους, ενώ ένας υποχρεωτικά θα τοποθετείται στις τρεις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων.

Επίσης, με άλλη νομοτεχνική αλλαγή, συγκροτείται ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει ο υπουργός ή ο οριζόμενός του ως πρόεδρος, καθώς και ένας εκπρόσωπος από κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα και ένας εκπρόσωπος από το Συνήγορο του Πολίτη. Αρμοδιότητα της Διακομματικής Επιτροπής είναι η εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top