Τα τρία σημεία – κλειδιά του νέου νόμου για το άσυλο

Μητσοτάκης: Θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ανθρωπισμό και ρεαλισμό

Βουλή Νομοσχέδιο

Με ευρεία πλειοψηφία (τις ψήφους των βουλευτών Νέας Δημοκρατίας και Κινήματος Αλλαγής) ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο, υπό τον τίτλο «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις».

Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μετά από πολύωρη συζήτηση, στην οποία τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί και 85 βουλευτές από όλα τα κόμματα.

Μητσοτάκης: Θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ανθρωπισμό και ρεαλισμό

«H Ελλάδα αποκτά, επιτέλους, ένα σαφές, δομημένο και λειτουργικό Σύστημα Ασύλου. Γιατί ακριβώς οι ελλείψεις και οι αντιφάσεις στον τομέα αυτόν, ήταν που μέχρι τώρα επέτρεπαν λάθη, καθυστερήσεις και εικόνες χάους» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο.

«Το Μεταναστευτικό είναι, ήδη, απέναντί μας. Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Και θα το αντιμετωπίσουμε, παρά τις διαπιστωμένες ανεπάρκειες ακόμη και ισχυρότατων οργανισμών και παρά τις διαφορετικές φωνές στην Ευρώπη. Με ανθρωπισμό, αλλά και ρεαλισμό. Με πυξίδα την διεθνή αλληλεγγύη. Αλλά και την εθνική ευθύνη. Και με το βλέμμα μας στους κυνηγημένους του κόσμου. Αλλά και στα δικαιώματα των Ελλήνων!» πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια περιέγραψε την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι στα νησιά και διάσπαρτοι στην ενδοχώρα, εγκαταστάσεις, όπως η προβληματική Μόρια, 70.000 αιτήσεις ασύλου να παραμένουν εκκρεμείς και ταυτόχρονα, όπως τόνισε, «παρά τις τεράστιες σπατάλες που ήδη ερευνά η OLAF, μόνο το 22% των ευρωπαϊκών κονδυλίων να έχει αξιοποιηθεί!».

Επισήμανε ότι από τις δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έφταναν εδώ επί τεσσεράμισι χρόνια, έγιναν μόλις 1.806 επιστροφές, οι πιο πολλές, μάλιστα, οικειοθελείς.

«Σήμερα εκκρεμούν 70.000 αιτήσεις ασύλου. Κάτι που αποδεικνύει ότι το όλο σύστημα εξέτασης ασύλου έμενε σε παράλυση. Εκπέμποντας το σήμα ότι στην Ελλάδα μπορεί να έρχονται άνθρωποι για να μείνουν, χωρίς κανέναν έλεγχο. Αλλά και δίνοντας δικαίωμα στην Τουρκία να μην εφαρμόζει, καν, την κοινή δήλωση που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ευρώπη να μας ασκεί κριτική γιατί δεν εφαρμόζουμε σωστά την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας», σημείωσε.

Τα τρία σημεία - κλειδιά του νέου νόμου για το άσυλο

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι μια μεγάλη τομή που καθιερώνουν για πρώτη φορά στη χώρα ένα συμπαγή νόμο περί διεθνούς προστασίας και υπηρετεί τρεις κομβικές αρχές.

«Πρώτον, κωδικοποιεί 5 διαφορετικούς νόμους, ένα Προεδρικό Διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις ή μεταφορές Οδηγιών. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με το κοινοτικό Δίκαιο και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων

Δεύτερον, απλοποιεί και συντομεύει την χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και στις οικογένειες. Στις οποίες, μάλιστα, παρέχει αμέσως πρόσβαση σε Υγεία και Εκπαίδευση.

Και τρίτον, εντάσσει όσους ζητούν προστασία σε ένα πλαίσιο σεβασμού και συνεργασίας με τις ελληνικές Αρχές. Όσοι παρελκυστικά θα διεκδικούν άσυλο, αλλά θα προσβάλλουν τη χώρα μας, δεν θα έχουν θέση εδώ».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top