Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το άσυλο

Οι 11 καινοτομίες της κυβέρνησης

Σε δημόσια διαβούλευση, έως τις 21 Οκτωβρίου, τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το άσυλο.

Όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης, «το σύστημα που άφησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως πόλος έλξης υπηκόων τρίτων χωρών, αφήνει ουσιαστικά απροστάτευτους τους αιτούντες που είχε υποχρέωση να προστατέψει και καλύπτει όσους δεν έχουν καμία σχέση με την έννοια της διεθνούς προστασίας. Οι ρυθμίσεις αφορούν εκείνους, που ζητούν άσυλο ως πρόσφυγες».

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να μπει τέλος στη νομοθετική ασάφεια, που επηρέαζε την λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών, να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο διαδικαστικό πλαίσιο, έτσι ώστε να ξέρουν οι αιτούντες πώς λειτουργεί το σύστημα, ποια είναι τα δικαιώματα και ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους.

«Είναι ευθύνη της Ελλάδας να επιταχύνει το άσυλο, να κανει επαναπροωθήσεις και να φτιάξει τα κλειστά κέντρα. Να διαχειριστεί τους παράνομους  μετανάστες. Είναι και ευρωπαϊκή υπόθεση η διαχείριση προσφύγων», είπε ο Μάκης Βορίδης στον ΑΝΤ1

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε χρόνο για να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το θέμα: «Ο πρωθυπουργός έκανε παρέμβαση στο θεμα, δεν περιμέναμε στους πρώτους τρείς μήνες να μας συμβεί».

Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου για τους πρόσφυγες

- Πλήρης και πραγματικός σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων, που δικαιούνται άσυλο, με βάση το ενωσιακό δίκαιο.

- Απαίτηση από τους αιτούντες να ανταποκρίνονται στην υποχρέωση συνεργασίας με τις εθνικές Αρχές.

- Ένταξη στο σύστημα μόνο εκείνων που έχουν προσφυγικό προφίλ και διατήρηση μόνο όσων συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους.

- Γρήγορη απένταξη όσων παρελκυστικά υποβάλλουν αιτήματα ασύλου.

- Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά έναν νόμο περί διεθνούς προστασίας, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι Οδηγίες που συγκροτούν το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και διέπουν την υποδοχή, την διαδικασία εξέτασης και την αναγνώριση των αιτούντων. Και αυτό είναι απάντηση σε όσους μιλούν για κράτος δικαίου, αλλά δημιούργησαν ένα νομικό τερατούργημα.

Οι 11 καινοτομίες του νομοσχεδίου για τους πρόσφυγες

Καινοτομία 1η: Ενιαίο κείμενο που περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν στην αναγνώριση, στην υποδοχή, στην διαδικασία εξέτασης, στην δικαστική προστασία. Ένα νομοθετικό καθεστώς με διατάξεις σαφείς και συγκεκριμένες. Το αποτέλεσμα που παράγεται, σύμφωνα με τη ΝΔ, είναι: νομοθετικό πλαίσιο εύχρηστο για τους εφαρμοστές του δικαίου. Δικαίωμα των προσώπων που εισέρχονται στη χώρα να γνωρίζουν ποιο είναι πράγματι το νομοθετικό καθεστώς. Ενιαίο κείμενο που περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν στην αναγνώριση, στην υποδοχή, στην διαδικασία εξέτασης, στην δικαστική προστασία.

Καινοτομία 2η: Προσφυγή στις Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών προϋποθέτει δικόγραφο με λόγους. Κατ' ανάλογη εφαρμογή της Διοικητικής Δικονομίας που εφαρμόζεται επί όλων των υποθέσεων είτε αφορούν αλλοδαπούς είτε Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προκύπτει: Επιτάχυνση διαδικασιών και δυνατότητα επιστροφών από τον πρώτο βαθμό.

Καινοτομία 3η: Δικαίωμα παραμονής των αιτούντων στη χώρα έως την ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας εξέτασης της αίτησης προστασίας στον πρώτο βαθμό. Με αυτές τις ρυθμίσεις μπορούν να επιταχυνθούν οι επιστροφές και από τον 1ο βαθμό.

Καινοτομία 4η: Επιδόσεις και σε πληρεξούσιο δικηγόρο ή σύμβουλο ή αντίκλητο. Πλασματική επίδοση σε περίπτωση μη εντοπισμού. Με τις σχετικές ρυθμίσεις όπως επεξηγούν πηγές του κυβερνώντος κόμματος επιταχύνονται οι επιστροφές και τρέχουν οι προθεσμίες για την τελεσιδικία των αποφάσεων.

Καινοτομία 5η: Δεν υπάρχει ανασταλτικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων. Με αυτή τη ρύθμιση επιταχύνονται οι επιστροφές.

Καινοτομία 6η: Το δικαίωμα πρόσβασης χορηγείται μόνο 6 μήνες μετά την υποβολή του αιτήματος και εφόσον δεν έχει ληφθεί απόφαση σε πρώτο βαθμό από την αρμόδια αρχή και η καθυστέρηση δεν μπορεί να αποδοθεί στον αιτούντα. Περαιτέρω, το δικαίωμα πρόσβασης σε εξαρτημένη εργασία ανακαλείται αυτοδικαίως σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, η οποία δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, και οι αιτούντες δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα. Έτσι, το ελληνικό Σύστημα Ασύλου παύει να προσελκύει πρόσωπα που επιθυμούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και σχεδιάζεται μόνο για όσους πραγματικά χρήζουν διεθνούς προστασίας

Καινοτομία 7η: Σε περίπτωση που οι αλλοδαποί, κατά την υποδοχή, δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής. Μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες τελικά παραμένουν στο σύστημα, αλλά δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς, τότε η αίτηση τους εξετάζεται κατ' απόλυτη προτεραιότητα.

Με αυτές τις ρυθμίσεις δεν μπαίνουν στο σύστημα όσοι εξαρχής ακόμα και πριν την καταγραφή τους δεν συμμορφώνονται. Όσοι ενταχθούν στο σύστημα και δεν συμμορφώνονται εξετάζονται με απόλυτη προτεραιότητα προκειμένου αν μεν τύχουν προστασίας να αποχωρήσουν από τις δομές, αν δεν απορριφθούν τα αιτήματά τους να επιστραφούν.

Καινοτομία 8η: Κράτηση των αιτούντων ανεξαρτήτως αν προηγουμένως κρατούνταν ήδη, για συγκεκριμένους λόγους και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Έτσι, επιταχύνονται οι επιστροφές, καθώς σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος ο αιτών κρατείται κατά συνέπεια είναι ευχερής ο εντοπισμός του

Καινοτομία 9η: Κράτηση χωρίς συνυπολογισμό των προγενέστερων διαστημάτων κράτησης. Επέρχεται επιτάχυνση στις επιστροφές, διότι πλέον δεν αποτελεί κέρδος η υποβολή παρελκυστικών αιτημάτων.

Καινοτομία 10η: Η παραβίαση των όρων και κανονισμών λειτουργίας των κέντρων έχει ως συνέπεια τη διακοπή της στέγασης και υπό προϋποθέσεις επιφέρει τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης ποινικών αδικημάτων. Έτσι, ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες, η πάταξη της παραβατικότητας και το αίσθημα Ασφάλειας στις Δομές για τους διαμένοντες σε αυτές

Καινοτομία 11η: Απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως λόγος ευαλωτότητας. Απαιτείται ρητά ειδική αιτιολογία στις ιατρικές βεβαιώσεις. Οι ευάλωτοι ρητώς προβλέπεται ότι τυγχάνουν ειδικών συνθηκών υποδοχής και δεν εξαιρούνται από τις διαδικασίες εξέτασης στα σύνορα εφόσον έχουν την κατάλληλη υποστήριξη. Με τη ρύθμιση πλέον μόνο οι πραγματικά ευάλωτοι θα προστατεύονται.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top