Σύνοδος Κορυφής: Ετοιμάζει παρέμβαση για το μεταναστευτικό ο Μητσοτάκης

Συναντήθηκε την Τετάρτη με τον διάδοχο του Τουσκ, Σαρλ Μισέλ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει αρχικά στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και στη συνέχεια στην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός ετοιμάζει παρέμβαση για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, θέτοντας στους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών. Παράλληλα, θα προσθέσει πως είναι απαράδεκτη η προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.

Επιπλέον, θα αναφερθεί – μεταξύ άλλων – στα 3.000-4.000 ασυνόδευτα παιδιά, που φιλοξενούνται στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως δεν θα ήταν δύσκολο για τους εταίρους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης.

Ο πρωθυπουργός θα αναφέρει, επίσης, ότι είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και η επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν το δικαιούνται, αποσαφηνίζοντας ότι απαιτείται περισσότερη βοήθεια.

Κυρώσεις στα κράτη που δεν βοηθούν στο μεταναστευτικό ζητά ο Μητσοτάκης

Το μήνυμά του ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος, θα είναι σαφές.

Σε ότι αφορά την εισβολή των Τούρκων στη Συρία, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι συντασσόμαστε με την ΕΕ, ζητώντας κατάπαυση του πυρός και διακοπή των εχθροπραξιών.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει επίσης ότι η Ευρώπη θα παρέμβει δυναμικά και δρομολογούνται κυρώσεις για την Τουρκία και για τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός δείπνησε με τον επόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είχε το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ομόλογό του και επόμενο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

Στη συζήτηση κυριάρχησαν το μεταναστευτικό - προσφυγικό, οι τελευταίες εξελίξεις για το Brexit και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και στη Συρία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top