Μετά από 29 χρόνια - Έλληνας πρέσβης στη Βόρεια Μακεδονία

Η… επίθεση φιλίας του Ζάεφ στην Ελλάδα

Νέα σελίδα ανοίγει στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, μετά και την επίσημη τοποθέτηση Έλληνα πρέσβη στη γειτονική χώρα

Επίθεση φιλίας στη χώρα κάνεις ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζαεφ, με φόντο την  ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών. Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε  με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είπε ότι συζήτησαν για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα. «Η Ελλάδα πρέπει πραγματικά να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων, γιατί η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα-μέλος της Ε.Ε., η παλαιότερη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει αυτή την ευκαιρία και κανονικά θα αναπτύξει τις δικές του πολιτικές» δήλωσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στήριξη εφόσον τηρούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  επιμένει ότι η ενταξιακή πορεία των  Σκοπίων πρέπει να παραμείνει συνδεδεμένη με την πορεία της Αλβανίας. «Σε ό,τι αφορά τους γείτονές μας στο βορρά, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την προσπάθεια όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον τηρούν πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις τους έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις υποχρεώσεις τους προς τους γείτονές τους» δήλωσε από τη Νέα Υόρκη. 

Συνεχίζονται οι παραβιάσεις στη συμφωνία των Πρεσπών

Η Αθήνα σκοπεύει να  διατηρεί εργαλεία πίεσης προς τη γειτονική χώρα  προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών. Ήδη έχουν καταγραφεί παραβιάσεις  στην σήμανση των αγαλμάτων ως αρχαία ελληνικά και στην αφαίρεση του ήλιου της Βεργίνας.  

Έλληνα πρέσβης στα Σκόπια μετά από… 29 χρόνια!

Στο μεταξύ, μετά από  29 χρόνια  στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας, το ελληνικό γραφείο συνδέσμου στα Σκόπια αναβαθμίστηκε σε πρεσβεία. Ο πρώτος Έλληνας  πρέσβης  στη  γειτονική χώρα είναι ο Δημήτρης Γιαννακάκης που υπέβαλε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Στεβκο Πενταρόβσκι. «Οι δύο χώρες και τα έθνη μας μοιράζονται ένα ενιαίο σύνορο και μοιράζονται κοινό συμφέρον στη δημοκρατική σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχή» αναφέρει στην επίσημη δήλωσή του.

Μάλιστα, την ερχόμενη Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στα Σκόπια στο πλαίσιο ημερίδας για τα δυτικά Βαλκάνια, που διοργανώνει το «Economist».

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Σαββατοκύριακου του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top