Ισχυρός παίκτης στη σκακιέρα των αγωγών γίνεται η Ελλάδα

Ανοίγει ο δρόμος και για την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού

Σε ισχυρό παίχτη στη διπλωματική σκακιέρα των αγωγών εξελίσσεται η Ελλάδα. Στις 10 Οκτωβρίου ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης θα βρίσκεται στη Σόφια για τις τελικές υπογραφές του IGB. 

«Είναι ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2009 κατά σύμπτωση με μένα αρμόδιο υπουργό και τελειώνει μετά από δέκα χρόνια. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Απόφασή μας να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση και με τους άμεσους γειτονές μας αλλά και με όλη την ευρύτερη περιοχή, διότι η ενέργεια έχει και μια έντονη διπλωματική διάσταση για τη χώρα» δήλωσε αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στον  Γιώργο Σαραντάκο ο κ. Χατζηδάκης. 

Η  ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ IGB 

Ο αγωγός μήκους 182 χιλιομέτρων  θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Stara Zagora της Βουλγαρίας. Θα συνδέεται με τον TAP, που  από το 2020  θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Κασπία, και μελλοντικά  με τον πλωτό σταθμό της Αλεξάνδρούπολης. 

«Η βορειανατολικη Ελλάδα ισχυροποιείται απέναντι στις τρίτες χώρες και γίνεται ένας ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος αερίου προς την Ευρώπη και όχι μόνο» δηλώνει ο  Λεόντιος Πορτοκαλάκης, μηχανικός  - ειδικός σε θέματα έρευνας  υδρογονανθράκων. 

ΤΟ 2021  ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  

Ο προϋπολογισμός είναι 240 εκατ. ευρώ  και αναμένεται να λειτουργήσει το 2021. Θα μπορεί να μεταφέρει  3 έως και 5 δις  κυβικά αερίου το χρόνο . 

“ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ” ΑΠΌ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ  ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΕΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ  

Στο μεταξύ, επενδύσεις που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να προσελκύσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στις τέσσερικς περιοχές, νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, στο Ιόνιο και στον κόλπο της Κυπαρισσίας. Ήδη η Βουλή ετοιμάζεται να επικυρώσει τις 4 συμβάσεις.  

Ο ΦΑΜΕΛΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ...ΣΥΡΙΖΑ

Τις τέσσερις συμβάσεις υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός στις 27 Ιουνίου.  Σήμερα όμως στη Βουλή ο Σωκράτης Φάμελλος παραδόξως  τις...κατήγγειλε. «Μιλάμε για άμεσο ξεπούλημα φυσικών πόρων» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.  «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε μια συμφωνία και την υπέγραψε αλλα η ΝΔ την φέρνει προς κύρωση» τόνισε από πλευράς ΝΔ ο βουλευτής της Μάξιμος Σενετάκης.  


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top