Σύσκεψη για την κρίση στις τιμές καυσίμων: Δε βλέπει κλιμάκωση η κυβέρνηση

Καθησυχάζουν οι υφυπουργοί Ενέργειας και Ανάπτυξης

Καύσιμα δεξαμενή

Δε διαβλέπουν κλιμάκωση στις επιπτώσεις από το περιστατικό της επίθεσης στη Σαουδική Αραβία οι αρμόδιοι υφυπουργοί Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, και Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, όπως τόνισαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το ίδιο ζήτημα.  

Αγωνία για άνοδο της τιμής των καυσίμων από την επίθεση στη Σαουδική Αραβία

Στο ζήτημα είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο  οποίος ανήγγειλε εκτεταμένους ελέγχους από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου με στόχο «να μην αυξήσουν ορισμένοι πονηροί τις τιμές ενώ είχαν προμηθευτεί καύσιμα σε προγενέστερη περίοδο».

Φόβοι για αυξήσεις στα καύσιμα – Σαφάρι ελέγχων από κυβέρνηση

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ότι η αύξηση του ενός λεπτού ανά λίτρο στην αμόλυβδη, στις τιμές διυλιστηρίου, δεν έχει μετακυλισθεί μέχρι τώρα  στην κατανάλωση και ότι ήδη υπάρχει αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές. Αναφέρθηκε επίσης ότι σημαντικές και μόνιμες επιπτώσεις θα υπάρξουν μόνο  αν υπάρξει διαρκής ανοδική πορεία των διεθνών τιμών και ότι αυξήσεις  2-3 λεπτών ενδέχεται  να απορροφηθούν από τους πρατηριούχους. 

«Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου έχει ήδη αποκλιμακωθεί. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Ήδη, χθες, πολλά από τα πρατήρια απορρόφησαν τη μικρή αύξηση του 1-1,5 σεντ στις τιμές χονδρικής. Δεν υπάρχει θέμα προμήθειας, υπάρχουν αρκετά αποθέματα και είμαστε τυχεροί επειδή τα δικά μας διυλιστήρια είναι ευέλικτα και μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο από όλες τις αγορές του κόσμου, ενώ άλλα διυλιστήρια στην Ευρώπη εξαρτώνται από μία πηγή. Η αγορά λειτουργεί κανονικά, στα πρατήρια λειτουργεί πολύ καλά ο ανταγωνισμός και ο καταναλωτής μπορεί να βλέπει πού υπάρχουν χαμηλότερες τιμές. Για να υπάρξει μακροοικονομική επίπτωση πρέπει να διαρκέσουν οι υψηλές τιμές για πάρα πολύ καιρό. 

Οι τιμές τώρα είναι χαμηλότερες από εκείνες που είχαμε τον Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και πολύ χαμηλότερες από το τέταρτο τρίμηνο του 2018» δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Θωμάς, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης δήλωσε για το ίδιο ζήτημα: «Ακόμη και αν υπάρξει μια μικρή απόκλιση του 1 ή 3 λεπτών θα απορροφηθεί. Άλλωστε έχουμε δει μεγαλύτερες αυξήσεις χωρίς αυτό να επηρεάσει την αγορά». Σε ερώτηση πάντως για τους φόρους στα καύσιμα παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.

«Χρειάζεται ψυχραιμία, τις τελευταίες ώρες ακούμε υπερβολικά πράγματα», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Γιάννης Αληγιζάκης, σχετικά με τις εκτιμήσεις ότι εξαιτίας του περιστατικού στη Σαουδική Αραβία η τιμή του  πετρελαίου θέρμανσης θα πάει στα ύψη. «Τις τελευταίες ώρες βλέπουμε αποκλιμάκωση. Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι αύριο και μεθαύριο μπορεί οι τιμές στα πρατήρια να είναι λίγο υψηλότερα, αλλά η κατάσταση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη και δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Μιχάλης Κιούσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αυξήσεις των διεθνών τιμών δεν θα αποτυπωθούν στην αγορά και θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top