Φόβοι για αυξήσεις στα καύσιμα – Σαφάρι ελέγχων από κυβέρνηση

Πώς η κρίση στον Κόλπο επηρεάζει τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών

Σαφάρι ελέγχων, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά φαινόμενα αισχροκέρδειας στις τιμές των καυσίμων, λόγω της κρίσης στον Κόλπο, προανήγγειλε η κυβέρνηση.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου θα πραγματοποιήσει αμέσως εκτεταμένους ελέγχους, με στόχο «να μην αυξήσουν ορισμένοι πονηροί τις τιμές ενώ είχαν προμηθευτεί καύσιμα σε προγενέστερη περίοδο».

Η αγορά, από την πλευρά της, αναμένει τις ανοδικές τάσεις στις τιμές των καυσίμων, σε συνέχεια των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν, πάντως, ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης παρέμεινε αμετάβλητη από την Παρασκευή. 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ήδη, είναι προγραμματισμένη για τις 15.00 σύσκεψη για τις εξελίξεις στην διεθνή αγορά πετρελαίου και τις επιπτώσεις τους στην εγχώρια αγορά, ενώ το απόγευμα ο Κωστής Χατζηδάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ένωσης Βενζινοπωλών.

Πως η κρίση στον Κόλπο επηρεάζει τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών

Ενδεχόμενη επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για διαμόρφωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου στα επίπεδα των 70 δολαρίων και πάνω, επηρεάζει αρνητικά και το σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ. 

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, που είχε στείλει η προηγούμενη κυβέρνηση στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο, ήταν ευθυγραμμισμένο με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων ως προς την τάση των διεθνών τιμών του πετρελαίου κι έτσι ο σχεδιασμός του 2020 είχε «χτιστεί» πάνω στην παραδοχή ότι η μέση τιμή του Brent δεν θα ξεπεράσει τα 65 δολάρια.

Υπολογισμοί των αρμόδιων υπηρεσιών αναφέρουν ότι για κάθε 10 δολάρια υψηλότερη τιμή από το βασικό σενάριο, το ΑΕΠ «ψαλιδίζεται» κατά περίπου 0,3 μονάδες.

Μετά το χθεσινό ράλι (15%) - το μεγαλύτερο ημερήσιο από το 1988 που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του Brent - η τιμή σήμερα υποχωρεί γύρω στο 1,5%. Αυτό σημαίνει ότι επί του παρόντος δεν επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες για συνεχόμενη άνοδο των διεθνών τιμών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top