Στο Βερολίνο ο Δένδιας – Τι θα συζητήσει με Μας και Σόιμπλε

Στο τραπέζι τουρκική προκλητικότητα, Κυπριακό και προσφυγικό

Επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποιεί σήμερα ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί τόσο  με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μας, όσο και με τον πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη του υπουργού εντάσσεται στη βούληση επαναπροσδιορισμού και ανασύνταξης των σχέσεων της Ελλάδας με τους παραδοσιακούς συμμάχους και τους εταίρους της «παλαιάς Ευρώπης», η οποία αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Τα θέματα που θα συζητηθούν

Στο πλαίσιο της κοινής αντίληψης μεταξύ των δύο χωρών σε πολλά ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, αναμένεται επίσης, όπως τόνισαν οι διπλωματικές πηγές, να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες συνεχίζονται παρά τα ξεκάθαρα μηνύματα της ΕΕ προς τη γείτονα. Οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται επίσης να συζητηθούν κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών, σε συνέχεια και των πρόσφατων συναντήσεων του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Κύπρου.

Ένα άλλο ζήτημα επί του οποίου Ελλάδα και Γερμανία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών, είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ιδιαίτερα η στάση της Τουρκίας -υπό το φως των πρόσφατων επιθετικών δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας και των αυξημένων αφίξεων στα ελληνικά νησιά- αναμένεται να εξεταστεί διεξοδικά κατά τις συνομιλίες, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί αναλυτικά για τις θέσεις της Γερμανίας επί των εξελίξεων αυτών και να ενημερώσει τον ομόλογό του για τις ελληνικές θέσεις.

Παράλληλα, η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημαντικό ζήτημα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς Ελλάδα και Γερμανία έχουν ήδη καλλιεργήσει ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας στη συγκεκριμένη περιοχή
Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται επίσης θέματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και διμερώς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top