«Πόλεμος» κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Αιχμηρή ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού

Δείτε τι δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Observer

«Πόλεμος» ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεσπάσει μετά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον - με συνέντευξή του στην εφημερίδα Observer - να εκτεθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021.

Ο τομεάρχης Πολιτισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνος Σκουρολιάκος και η τέως υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, με δηλώσεις τους αναφέρονται στην αναγνώριση της ιδιοκτησίας των γλυπτών, που θέτει ως προϋπόθεση το Βρετανικό Μουσείο, προκειμένου να τα δανείσει.

«Εάν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για την προϋπόθεση που θέτει το μουσείο, τότε η πράξη του συνιστά ενέργεια αχαρακτήριστη», αναφέρει ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η κ. Ζορμπά τονίζει ότι η αναγνώριση της κυριότητά τους από τη χώρα μας, «ακυρώνει την οριστική επιστροφή τους».

Μητσοτάκης: Έκθεση των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα

Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε άμεση απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας σε ανακοίνωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Ζορμπά αγνοούν την ουσιαστική σημασία της λέξης «κυνισμός».

Όπως αναφέρει το ΥΠΠΟΑ, εάν η κα Ζορμπά «έμπαινε στον κόπο να διαβάσει τη συνέντευξη, θα έβλεπε όχι μόνο την ορθή διατύπωση του παγίου αιτήματος από τον πρωθυπουργό για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αλλά και σαφώς διατυπωμένη τη θέση του ότι “το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια χαμένη μάχη”».

«O ΣΥΡΙΖΑ και η τέως υπουργός αγνοούν την ουσιαστική σημασία της λέξης κυνισμός. Κυνισμός σημαίνει να μεταβιβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση χιλιάδες αρχαιολογικούς χώρους στο Υπερταμείο, συμπεριλαμβανομένης της Κνωσού. Κυνισμός σημαίνει να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρήματα “φυλακισμένα” στις αποθήκες των μουσείων, αντί να ταξιδεύουν ως περιοδικές εκθέσεις, στο πλαίσιο πάντα των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου, διδάσκοντας τη διαχρονική συνεισφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο Πολιτισμό», τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Νέα απάντηση από ΣΥΡΙΖΑ: Οι γκάφες σας εκθέτουν τη χώρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε και νέα ανακοίνωση, στην οποία έκανε λόγο για «αλλεπάλληλες γκάφες» που «εκθέτουν τη χώρα».

«Όταν η γκάφα είναι γιγαντιαία, το υπουργείο Πολιτισμού, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, προκαλεί με νέες γκάφες, αδιαφορώντας αν διασύρει τη χώρα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με απαράδεκτα δελτία Τύπου στην επίσημη ιστοσελίδα του» σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του.

Βρετανικό Μουσείο: Θα εξετάσουμε κάθε αίτημα δανεισμού

Το Βρετανικό Μουσείο πήρε θέση για το ζήτημα, απαντώντας σε ερώτηση του Σκάι.

Βρετανικό Μουσείο για την πρόταση Μητσοτάκη: Κάθε αίτημα εξετάζεται

«Οι Επίτροποι θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε κομμάτι της συλλογής. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την πρόταση που έγινε το Σαββατοκύριακο, αν και το Μουσείο συνεργάζεται με ελληνικά μουσεία και θεσμούς επί μιας σειράς προγραμμάτων» , δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου του Λονδίνου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top