ΣΥΡΙΖΑ για Γλυπτά Παρθενώνα: Οι γκάφες της κυβέρνησης εκθέτουν τη χώρα

Βρετανικό Μουσείο για την πρόταση Μητσοτάκη: Κάθε αίτημα εξετάζεται

Μάρμαρα Παρθενώνα Βρετανικό Μουσείο

Κάθε αίτημα δανεισμού εκθεμάτων εξετάζεται από τους διοικούντες επιτρόπους, σχολίασε το Βρετανικό Μουσείο στον Σκάι, σχετικά με το αίτημα διοργάνωσης έκθεσης στην Αθήνα των Γλυπτών του Παρθενώνα από το ίδιο Μουσείο, με αφορμή το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, με συνέντευξή του στον Observer. Αφορμή η επέτειος σε δύο χρόνια της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.    

Μητσοτάκης: Έκθεση των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα

Το Βρετανικό Μουσείο επιφυλάσσεται να απαντήσει, εφόσον υποβληθεί επισήμως αίτημα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα για το 2021. 
«Το Βρετανικό Μουσείο είναι προσηλωμένο στο να μοιράζει τη συλλογή του όσο πιο ευρέως γίνεται. Ως ένας από τους κορυφαίους δανειστές αντικειμένων στον κόσμο, πέρυσι δανείσαμε πάνω από 5.000 αντικείμενα σε χώρους στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς», δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου του Λονδίνου. 

Ο ίδιος διευκρίνισε: «Οι Επίτροποι θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε κομμάτι της συλλογής. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την πρόταση που έγινε το Σαββατοκύριακο, αν και το Μουσείο συνεργάζεται με ελληνικά μουσεία και θεσμούς επί μιας σειράς προγραμμάτων» .

Πρόσθεσε πάντως ότι «ως σώμα που διοικείται από επιτρόπους, οποιοδήποτε δάνειο της συλλογής θα ήταν ζήτημα που θα αφορούσε τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον κυβέρνησης για Γλυπτά Παρθενώνα: Οι γκάφες της κυβέρνησης εκθέτουν τη χώρα

«Όταν η γκάφα είναι γιγαντιαία, το υπουργείο Πολιτισμού αντί να αναλάβει τις ευθύνες του προκαλεί με νέες γκάφες, αδιαφορώντας αν διασύρει τη χώρα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με απαράδεκτα δελτία τύπου στην επίσημη ιστοσελίδα του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας επίθεση.

«Ωστόσο, η απάντηση ήρθε πιο γρήγορα απ’  όσο αναμενόταν, καθώς το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε σήμερα στον Σκάι: «Θα εξετάσουμε οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού»,  εφόσον υποβληθεί επισήμως αίτημα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021, όπως προανήγγειλε με συνέντευξή του στον Observer ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει: «Θα κατεβάσει τώρα το υπουργείο Πολιτισμού από την επίσημη ιστοσελίδα του τη διάψευση ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε το δανεισμό των Γλυπτών; Θα ζητήσει συγγνώμη για τις λοιδορίες και τις προκλητικές του διατυπώσεις; Όπως και να έχει, το αίτημα δανεισμού των Γλυπτών αποτελεί ολέθριο ολίσθημα και αλλαγή εθνικής στρατηγικής από τη στιγμή που διατυπώθηκε δημόσια από τον πρωθυπουργό. Δεν μπορεί να διασκεδαστεί, όσες προσθήκες και επιπλέον πατριωτικές δηλώσεις κι αν κάνει. Αναμένεται τώρα η συνέχεια σε αυτό το ολισθηρό έδαφος που επέλεξε ο πρωθυπουργός».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top