Αυτά είναι τα επτά μέτρα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

Ριζικές αλλαγές στη χορήγηση ασύλου και κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Δέσμη επτά μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών απο την Τουρκία στο Αιγαίο παίρνει η κυβέρνηση.

Σε έκτακτη σύσκεψη το Συμβούλιο Eξωτερικών και  Άμυνας υπό τον πρωθυπουργό αποφάσισε μεταξυ άλλων την αύξηση της επιτήρησης των συνόρων αλλά και ριζικές αλλαγες στη διαδικασία χορήγησης ασύλου. 

Βγαίνει ο Στόλος στο Αιγαίο για την αποτροπή των σύγχρονων δουλεμπόρων!

Μεταναστευτικό: Τι αλλάζει στη χορήγηση ασύλου- Αιγαίο: Περιπολίες με drone

Οι μνήμες του 2015 επανήλθαν μετά την άφιξη πάνω από 500 μεταναστών μέσα σε μία μόλις ημέρα στη Λέσβο.  Η κινητοποίηση της κυβέρνησης ήταν άμεση, ώστε το προσφυγικό  να μην εξελιχθεί σε εφιάλτη, λαμβάνοντας σειρά μέτρων για την αντιμετώπισή του. 

ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΣΥΛΟΥ 

Μέχρι τώρα καθε μετανάστης που δε λαμβάνει άσυλο απο τις αρχές εχει δικαίωμα να υποβάλει στη δικαιοσύνη ένσταση σε δεύτερο βαθμό. Μια διαδικασία που κρατάει συνήθως απο 6-8 μήνες.

Πλέον ο δεύτερος βαθμός θα καταργηθεί, οπότε όσοι δε δικαιούνται πολιτικό άσυλο θα επαναπροωθούνται στις χώρες τους .
Το Star με εκτεταμένα ρεπορτάζ εχει επισημάνει το αλαλούμ στους μηχανισμούς εντοπισμού μεταναστών που δε δικαιούνται άσυλο.  

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι σημερινές θαλάσσιες περιπολίες στο Αιγαίο θεωρούνται ανεπαρκείς. Παράλληλα, τα περισσότερα τεχνικά μέσα, όπως για παράδειγμα θερμικές κάμερες και ντρόουν,  ειναι σε αχρηστεία. 

Πλέον, με την αγορά ενός λογισμικού προγράμματος όλα τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει η χώρα θα διασυνδέονται μεταξυ τους και θα μπορούν να τα χειρίζονται και να τα παρακολουθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ταυτόχρονα θα αυξηθούν οι  περιπολίες στο Αιγαίο με την ενίσχυση των δυνάμεων της FRONTEX και του ΝΑΤΟ. 

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ 

Το hot spot της Μόριας είναι το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών σε όλη την Ευρώπη. Φιλοξενεί  τατραπλάσιους απο όσους χωρά. 

Έως την Τρίτη δυο αρματαγωγά θα μεταφέρουν απο τη Λέσβο σε ανενεργές δομές της ενδοχώρας 1. 500 πρόσφυγες,  αναμεσά τους και 376 παιδιά. 

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ 

Τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ επέκρινε με μια μακροσκελή ανακοίνωσή  του ο ΣΥΡΙΖΑ,  δίνοντας έμφαση στην κατάργηση της εξέτασης σε δεύτερο βαθμό των αιτημάτων ασύλου,  υποστηρίζοντας πως παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο.  

 «Άργησε πάρα πολύ να κατανοήσει αλλά και να δράσει για το προσφυγικό  ζήτημα. Έδειξε απεναντίας ιδιαίτερη βιασύνη να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις Γραμματείες του, αλλά καθυστέρησε απελπιστικά να αντιληφθεί τους «γεωπολιτικούς λόγους» που δημιουργούν τις ροές» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.  

Κυβερνητικοι κύκλοι σχολίαζαν: «Χρειάζεται περισσό θράσος το κόμμα του «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» και του καταυλισμού - ντροπή της Μόριας, να κάνει υποδείξεις στην κυβέρνηση. Καλύτερα να σιωπά». 

Στην κόντρα παρενέβη και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατηγορώντας σήμερα  τον ΣΥΡΙΖΑ ότι: 
-έκανε τη χώρα hot spot   
-τα σύνορα είναι "σουρωτήρι"
-δεν είχε ως κυβέρνηση πολιτική στο ζήτημα του προσφυγικού.  

Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Ενώ το πρόβλημα των νησιών είναι τώρα, ανακοίνωσε μέτρα με ορίζοντα τριετίας. Όσοι περίμεναν λύσεις εισέπραξαν απογοήτευση. Το άμεσο μέλλον προβλέπεται ζοφερό και η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top