Μεταναστευτικό: Τι αλλάζει στη χορήγηση ασύλου- Αιγαίο: Περιπολίες με drone

Δέσμη 7 μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών

Δέσμη 7 μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στο Αιγαίο παίρνει η κυβέρνηση. Σε έκτακτη σύσκεψη το Συμβούλιο Eξωτερικών και Άμυνας υπό τον πρωθυπουργό αποφάσισε μεταξύ άλλων, την αύξηση της επιτήρησης των συνόρων αλλά και ριζικές αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Εκατοντάδες προσφυγές γέμισαν  τις παραλίες της Λέσβου. Χιλιάδες  Σύριοι στοιβάζονται στα σύνορα με την Τουρκία. Και ο Ερντογάν απειλεί.

Οι μνήμες του 2015 επανήλθαν. Η κινητοποίηση της κυβέρνησης ήταν άμεση ώστε το προσφυγικό να μην εξελιχθεί σε εφιάλτη, λαμβάνοντας σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του. 

Ριζικές αλλαγές στη χορήγηση ασύλου

Μέχρι τώρα κάθε μετανάστης που δε λαμβάνει άσυλο από τις αρχές, έχει δικαίωμα να υποβάλει στη Δικαιοσύνη ένσταση σε δεύτερο βαθμό. Μια διαδικασία που κρατάει συνήθως από 6-8 μήνες.

Πλέον ο δεύτερος βαθμός θα καταργηθεί, οπότε όσοι δε δικαιούνται πολιτικό άσυλο θα επαναπροωθούνται στις χώρες τους.

Αυξάνονται οι περιπολίες στο Αιγαίο

Οι σημερινές θαλάσσιες περιπολίες στο Αιγαίο θεωρούνται ανεπαρκείς. Παράλληλα, τα περισσότερα τεχνικά μέσα, όπως για παράδειγμα θερμικές κάμερες και drone είναι σε αχρηστία. 

Πλέον με την αγορά ενός λογισμικού προγράμματος, όλα τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει η χωρά θα διασυνδέονται μεταξύ τους και θα μπορούν να τα χειρίζονται και να τα παρακολουθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ταυτόχρονα θα αυξηθούν οι  περιπολίες στο Αιγαίο με την ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex και του ΝΑΤΟ. 

Μέτρα για την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής

Το χοτ σποτ της Μόριας είναι το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών σε όλη την Ευρώπη. Φιλοξενεί τετραπλάσιους από όσους χωρά. 

Έως την Τρίτη δυο αρματαγωγά θα μεταφέρουν από τη Λέσβο σε ανενεργές δομές της ενδοχώρας 1.500 πρόσφυγες ανάμεσά τους και 376 παιδιά. 

Όσοι επιβιώνουν από τον όλεθρο του πολέμου στριμώχνονται στα σύνορα Συρίας- Τουρκίας. Ως πιόνια στη γεωπολιτική σκακιέρα τους χρησιμοποιεί ο «Σουλτάνος». Μάλιστα επέμεινε στην πολεμική ρητορική με αφορμή την 97η επέτειο από τη Μικρασιατική καταστροφή, την ημέρα της νίκης όπως την γιορτάζουν στην Τουρκία. «Το έθνος μας είναι έτοιμο να κάνει τις ίδιες θυσίες και να δείξει το ίδιο κουράγιο».
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top