Σταϊκούρας: Θα υπάρξει και νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Συζητά ήδη με τους δανειστές τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Χρήστος Σταϊκούρας

Θα  υπάρξει και  δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε  ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη  συνέντευξή του  στην εφημερίδα «Καθημερινή». «Ναι, θα υπάρξει. Η δέσμευσή μας ισχύει στο ακέραιο. Και θα γίνει πράξη το συντομότερο δυνατόν» απάντησε στη σχετική ερώτηση. 

ΕΝΦΙΑ: Μειώνεται 10% ο φόρος ακινήτων από τον Αύγουστο 

Όπως επίσης ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών,  συζητείται ήδη με τους εταίρους το ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω του 3,5% του ΑΕΠ.   «Ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου είναι να χτίσουμε, βήμα-βήμα, όλες τις αναγκαίες συνθήκες, ώστε να επιτύχουμε μέσα στο 2020 αυτόν τον στόχο. «Ήδη θέτουμε προς συζήτηση το κρίσιμο αυτό ζήτημα στους εταίρους και δανειστές. Ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι» υπογράμμισε για το ίδιο θέμα. 

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι  δε θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό για το 2019, «λόγω και των θετικών ενδείξεων στην οικονομία που άρχισαν να καταγράφονται επί των ημερών της νέας κυβέρνησης».

Για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει τη μείωση φόρων το 2020, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος. «Εκτιμούμε ότι με την αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας, την ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα, τη δημοσιονομική πειθαρχία όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, την υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, την αξιολόγηση δαπανών, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την προώθηση συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, και τη σωστή υλοποίηση του πλαισίου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μείωση φόρων και το 2020» τόνισε,  

Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Δική μας προγραμματική δέσμευση είναι ο εντοπισμός και η εξάλειψη εκείνων των συστημικών δυσλειτουργιών που αποτελούν την πηγή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων … Έχει ξεκινήσει ήδη η κατάρτιση νέου πλάνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων».

Ο κ.  Σταϊκούρας εμφανίσθηκε αισιόδοξος και για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης:  «Εκτιμώ ότι, υπό ομαλές συνθήκες, η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα μπορεί να επιτευχθεί πριν από το τέλος του 2020». 

Fitch Ratings: Στα ίδια επίπεδα η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top