Η Λευκωσία θωρακίζει την ΑΟΖ με γαλλοϊταλική «ομπρέλα»!

Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις από Δένδια και Σούκρι

Η Λευκωσία θωρακίζει την ΑΟΖ με γαλλοιταλική ομπρέλα.  Πρόκειται για μία απόφαση -  σταθμό για τα ενεργειακά, καθώς δίνει το πράσινο φως οι κολοσσοί  ΤΟΤΑL  ΚΑΙ ΕΝΙ να κάνουν από κοινού γεωτρήσεις στο «οικόπεδο» 7. 

Οι δύο εταιρίες θα συμμετέχουν πλέον από κοινού στα τεμάχια 2,3 και 9 ενώ παράλληλα έχουν εγκριθεί ακόμη άλλες εννέα γεωτρήσεις, όπως αναφέρεται και σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής».  Είναι μία ηχηρή απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας , τις οποίες καταδικάζει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

ΚΥΠΡΟΣ : ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 

«Η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην αιγιαλίτιδα ζώνη θα έχουν τίμημα. Και ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Και δεν είναι μόνον η Ευρώπη. Οι δύο χώρες μας, Ελλάδα και Κύπρος, έχουν οικοδομήσει πολύ ισχυρές συμμαχίες σε όλη την γύρω περιοχή» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.     

Επίσκεψη στην ΕΛΔΥΚ ο Μητσοτάκης

ΝΤΟΝΜΕΖ: ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΖΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΩΜΑΤΑ ΜΑΣ . 

Η Άγκυρα όμως εξακολουθεί να βρυχάται με  τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, να δηλώνει προκλητικά πώς η ανατολική Μεσόγειος είναι θέμα των 82 εκατομμυρίων της Τουρκίας. «Η Τουρκία δεν βρίσκεται ποτέ χωρίς εναλλακτική. Ποτέ δεν είπαμε μπράβο σε κανένα τετελεσμένο και δεν θα πούμε . Τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και της "ΤΔΒΚ" ποτέ δεν μπορούν να είναι θέμα παζαριού» δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας. 

«Θεωρώ ότι αυτά που ανέφερε για την Ανατολική Μεσόγειο  σχετίζονται με τη θέση της Τουρκίας ότι από  τη Μαρμαρίδα μέχρι τον κόλπο της Αλεξανδρέτας ούτε λίγο ούτε πολύ κατά τη άποψή τους είναι τουρκική λίμνη» σχολίασε στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star o διεθνολόγος και στρατηγικός αναλυτής Θανάσης Δρούγος.   

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ

«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας που αψηφούν το Διεθνές Δίκαιο θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής. Είναι κατά τούτο απολύτως καταδικαστέες»  δήλωσε  ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη  συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συζήτησαν και τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.       

ΤΙΣ  ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΕΣΒΗ. 

Παραίνεση στην τουρκική πλευρά να αποφεύγει ενέργειες που δημιουργούν ένταση στις διμερείς σχέσεις έκανε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Τούρκο πρέσβη Μπουράκ Ουζουγκερτζίν κατά τη εθιμοτυπική συνάντησή τους. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top