Έκτακτη επιχορήγηση για Χαλκιδική –Δε λειτουργεί ο αριθμός 112

Πέτσας: Υπήρξε προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας σε 4 γλώσσες

Για άμεση εκταμίευση έκτακτης επιχορήγησης για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τη Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτης, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε έκτακτη ενημέρωση.

Η επιχορήγηση θα δοθεί στους δήμους Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε άμεσα για τη θεομηνία και έδωσε οδηγίες για την αποστολή κλιμακίου, αλλά και πως ενημερώθηκε και από τον υπουργό Υγείας για τους νεκρούς. Για τους τραυματίες είπε πως «η ενημέρωση είναι συνεχής, οι περισσότεροι είναι τουρίστες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τους έξι νεκρούς, όλοι τους τουρίστες. Μία γυναίκα, 73 ετών, είναι διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, νοσηλευόνται αυτή τη στιγμή 23 τραυματίες σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, αγνοείται ένα άτομο, ψαράς ηλικίας 62 ετών, με τις έρευνες για τον εντοπισμό του να είναι σε εξέλιξη.

Φονική θεομηνία με έξι νεκρούς και έναν αγνοούμενο σε Χαλκιδική

Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως οι κυριότερες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, τον ηλεκτρισμό και τις κατοικίες έχουν προέλθει από πτώση δέντρων και υπογράμμισε πως η καταγραφή των ζημιών έχει γίνει από νωρίς το πρωί.

Όσον αφορά το οδικό δίκτυο, είπε ότι έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, ενώ για το πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να λυθεί το ταχύτερο δυνατό, καθώς πρόκειται για σοβαρή ζημιά.

Βίντεο: Η στιγμή που τα 11 μποφόρ «χτυπούν» τη Χαλκιδική

Στη συνέχεια ανέφερε πως στην Ελλάδα δε λειτουργεί ο αριθμός εκτάκτου ανάγκης «112», ο οποίος λειτουργεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και τόνισε πως «η ενεργοποίησή του είναι άμεση προτεραιότητα». Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι ήδη έχουν γίνει επαφές με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να γίνει πιλοτική δοκιμή αύριο, ώστε να προχωρήσει το θέμα αμέσως.

«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει, από χθες το απόγευμα, σε τέσσερις γλώσσες για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα επισκεφτεί την περιοχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Πέτσας είπε πως «δεν είμαστε εδώ για επικοινωνιακά σόου, θα το αποφασίσει μόνο εάν υπάρχουν περισσότερες εξελίξεις από αυτές που υπάρχουν σήμερα».

Απαντώντας σε ερώτηση του STAR και του Πέτρου Μποτσαράκου, για το εάν -εκτός από τις χρηματοδοτήσεις για τις υποδομές- υπάρχει πρόβλεψη για αποζημιώσεις και στις επιχειρήσεις, που έπαθαν μεγάλη ζημιά, ο κ. Πέτρας είπε:  «Όσον αφορά τις υποδομές, που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτό αντιμετωπίζεται με την έκτακτη και άμεση εκταμίευση της επιχορήγησης από το υπουργείο Εσωτερικών στους τρεις δήμους της περιοχής. Για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις θα δοθούν αποζημιώσεις από το υπουργείο υποδομών και τον κρατικό προϋπολογισμό. Για να γίνει αυτό απαιτείται η οριοθέτηση της περιοχής και η αντιμετώπιση ζητημάτων, που έχουν να κάνει με τη φύση των κατοικιών της περιοχής».

Συλλυπητήρια από Παυλόπουλο και Μητσοτάκη 

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος: «Εκφράζω την οδύνη μου για τα θύματα της καταστροφικής κακοκαιρίας στην Χαλκιδική και διαβιβάζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή μου προς τις οικογένειές τους και τους οικείους τους.  Στους δε νοσηλευόμενους τραυματίες εύχομαι όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάρρωση»

«Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση σε όσους νοσηλεύονται», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Facebook.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιηση των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top