Εκλογές 2019: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε στις κάλπες

Για να είστε έτοιμοι για τη μεγάλη εκλογική διαδικασία

Παραμονή των εθνικών εκλογών και αύριο, Κυριακή όλοι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα ν’ ασκήσουν το δικαίωμά τους για τη δημοκρατία. Στο ρεπορτάζ του Άρη Λάμπου μπορείτε να μάθετε τα πάντα πριν πάτε στις κάλπες.

Μπορεί να αποφασίσατε τι κόμμα θα ψηφίσετε στις  εθνικές εκλογές όμως  δεν αρκεί μόνο αυτή η προετοιμασία.  Για να μη δημιουργηθούν ουρές και ταλαιπωρία αύριο, καλό θα είναι να γνωρίζετε τη διαδικασία πριν μπείτε στο παραβάν.  

Η ψηφοφορία ξεκινάει  7:00 το πρωί, ενώ θα ολοκληρωθεί στις 19:00 το απόγευμα. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους και εναλλακτικά διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας. 

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν από πριν σε ποια εκλογική περιφέρεια ανήκουν, καθώς διαφοροποιούνται οι σταυροί προτίμησης. Για παράδειγμα σε περιφέρειες 8 - 12 βουλευτές αναλογούν τρεις σταυροί. Σε περιφέρειες με πάνω από 13 βουλευτές αντιστοιχούν τέσσερις σταυροί. 

Οι ετεροδημότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διέλευση από τα διόδια θα είναι δωρεάν μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί, ενώ θα υπάρχουν εκπτώσεις 30% σε όσου θέλουν να ταξιδέψουν με τρένο. 

Αρκετοί τέλος ομογενείς που είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους στην Ελλάδα για τις αρχές Ιουλίου θα συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου και μαζί με τις διακοπές, θα περάσουν και από τις κάλπες για να ψηφίσουν. 

Όσοι πάλι δεν κατάφεραν να φύγουν από τον τόπο διαμονής τους, δε θα μπορέσουν να ψηφίσουν. 

Ο μεγάλος φόβος είναι η αποχή, που στις ευρωεκλογές ξεπέρασε το 41% και αύριο υπάρχει κίνδυνος να κερδίσει και πάλι. 

Φέτος για πρώτη φορά δικαιούνται να ψηφίσουν σε εθνικές εκλογές περίπου 116.000 17ρηδες και  συνολικά 529.089 νέοι ηλικίας 17 έως 21. Είναι αμφίβολο όμως πόσοι θα πάνε μέχρι την κάλπη.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top